Ти българин ли си?

Последния месец едно малко скандалче обикаля интернет, и като снежна топка пусната от баирите около Пампорово набира скорост. Никой не знае със сигурност отговора! Българските държавни институции – най-малко!

След вчерашното предаване по БНТ (виж запис) , където и моята скромна личност взе участие (е вярно, прекръстиха ме на “Иванов”, съкратиха ми интервюто, но важното е, че е “на ползу роду” ..), нещата придобиха за мен комична форма.

Та, Българи ли още са гражданите на САЩ, с български имена?

Фактите:

1. През далечната 1924 година , България и САЩ подписват договор, според който българските граждани придобили американско гражданство, губят българското си такова.

2. Преди около година се появяват два прелюбопитни документа – писмо на Министерство на Правосъдието и Писмо от/до служба “ГРАО” с указание, че гражданите на България придобили американско гражданство, губят българското си (ако някой може да го изтълкова по друг начин – да каже).

BG-USA-Naturalizatzija-01

Във въпросните писма се казва -( писма 04-09-289 /19 ноември 2008 г, на Дирекция Международно право на МВнР и 97–00-518/8.10.09 на МП ) , договорът влязъл в сила на 5.04.1924 г между САЩ и България, се счита за прекратен от 17 април 2003г. “като допълнително сме уведомени, че според чл.1 на Договора за българската държава е възникнало международно правно задължение, да признава на натурализираните в САЩ български граждани американско гражданство и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си, т.е. българското си гражданство

Нещо повече – “урежда се пряко и непосредствено изгубването на предишното гражданство” и “по силата на чл.1 на цитирания договор, поданиците на България, които са или ще бъдат натурализиранив територията на Съединените Щати, ще бъдат считани от България, че са загубили предишното си поданство и че са станали поданици на Съединените щати.”

3. След възникналия скандал и разразилата се полемика в групата “Гласуване без граници “ на facebook, на 25 ноември аз изпратих писмо, което подготвихме с Красимир Гаджоков,  по емейла, до Министерство на Правосъдието и Министерство на Виншните работи за разяснение. Не бива да се учудваме, че отговор и днес – 3 седмици по-късно няма. 

4. Междувременно Атанас Чобанов написа една хуабва, дълга статия по въпроса в Медиапул.

5. Най-накрая се появи реакция – рамките на 9 минути по БНТ , говорителят на МВнР – Драговест Горанов се опита да обясни, че всичко е спокойно и да не се притесняват онези 300-500 хиляди българи в САЩ.

Обаче аз съм все още в неведение:

Др.Горанов: “- Българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, продължават да бъдат български граждани. Първо, този договор вече е прекратен, не действа. Ние смятаме, че този договор не се прилага автоматично…”

Д. Горанов: Момент, аз твърдя категорично, че българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, те продължават да бъдат български граждани.

Ама как така – в писмото , цитирано по-горе ясно е казано, че “пряко и непосредствено изгубването на предишното гражданство” е уредено в този договор.???


Др.Горанов: “И в българския закон за гражданството член 36 категорично казва, че придобиване, загубване, лишаване от гражданство на българските лица става само с указ на президента.

То хубаво, ама според едни други правила, международните договори и законодателство, не бяха ли с по-гоялма сила от вътрешните такива. И в международния договор не се ли казва, че , “за българската държава е възникнало международно правно задължение”. Значи българската държава не е изпълнила международно правно задължение и тук нито Гоце, нито МВнР имат право на различно мнение.

Не само това, има и един друг интересен факт: “

Др.Горанов:”… има клауза, според която всяка една от договарящите се страни може едностранно писмено да заяви своето желание за прекратяване на договора. И това го прави американската страна по собствено желание през 2002 г., и 12 месеца след това, както е според договора, 2003 г. този договор престава да действа.”

Същевременно обаче, както може да прочетете в статията на Атанас Чобанов, “Към 1.1.2009 конвенцията от 1924 г. все още фигурира в действащите договори публикувани на страницата на Държавния департамент на САЩ. ”  . За мен е малко чудно е как така,  именно американската страна е инициатор на процеса, а пък същевременно е толкова немарлива, че да не отрази промяната в своите официални документи?

От всичко написамо по-горе според мен има 2 извода:

– всички българи придобили американско граждансво между 1924 и 2003 г – пряко и непосредствено са загубили българското си такова;

– всички българи получили американско гражданство след 2003 г, може би са загубили и българското си, понеже 100% потвърждение от американска страна , че договорът е прекратен, аз не видях;

Аз не се учудвам, че българскта страна не е проявила тази инциатива преди 5-10 или 15 години – какво са за една 7 милионна България някакви си 300-400 хиляди загубени граждани. Както се казваше в един виц – 1-2 загинали са нещастие, 20 загинали –  трагедия, 20 000 – просто статистика.

Аз не се учудвам, че въпросът ми в предаването ,”Защо нямам отговор на писмата си към 2 държавни институции в продължение на седмици?”, въобще не беше зададен. Вместо това бяхме посъветвани да се обърнем към.. Консулствата и Посолствата (те МВнР нямат яснота – Консулите ще знаят).

Аз не се учудвам, че говорителят на МВнР има различно мнение от самото МНвР , а пък МВнР от Министерство на правосъдието :). Все пак това е Нашата България, която всички заедно създадохме.

Най-простото и елементарно решение е специален Закон или Решение на НС, за уреждане на статута на българските граждани с придобито американско гражданство.

Само, се чудя – аз все още българин ли съм? А, ти?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*