Новини на турски, политика по български

6:45 am. Едвам отваряйки очи “браузнах” българските онлайн издания. Щеше ми се да мина с диагонален прочит и да няма крещащи новини като вчерашните убийства на магистрални бандити и обири на банкови трезори. Уви. Пак имаше.

И освен тях – ново “20-се” – Референдум за новините на турски.

Винаги съм се чудил, тези дето се занимават с българска политика, посещавали са някога курсове или обучение по маркетинг и реклама. За 99% от тях съм сигурен, че нямат образование в тази област, ама поне се надявах, че имат медийни и маркетинг консултанти, които да им казват кое е добро за рейтинга и кое – не. Също така – политиците по света има цели екипи, дето да проучват общественото мнение и да дават прогнози, кой закон или решение ще минат и кои – не през Парламента.

Не ме разбирайте погрешно – аз съм твърдо против новините на турски по Националната телевизия. Аргументи – с шепи да ги ринеш.

  1. В много страни има информационни емисии и телевизионни програми за чужденци или етнически малцинства. Но те са на в самостоятелни телевизионни канали, а без да отнемат време и ефир на националните медии. Нещо повече – в САЩ например,  в районите с голямо количество кубински и мексикански преселници има по 3-4 канала на испански. На никого не пречат, но и те на никого не натрапват това , че са различни.
  2. Пускането на новини на турски език е начин за антиадаптация към държавата и законите й, и в никакъв случай не я подпомага. Бавно и сигурно промиване на мозъците ни, че така трябва да бъде; че България е ?? ДВУНАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА?? Не от вчера в много от малките градове в държавните учреждения се говори на турски, днес са новините  на турскипо нац. телевизия,  утре ще бъде признат турския като втори език (факт е , че по време на тройната управляваща ламя,  в някои министерства се говореше на турски нали), а оттам до искането за автономия има само една крачка….
  3. Новините на турски език са де факто дискриминация спрямо арменци, руснаци, гърци, англичани, китайци и пр. чужденци, които живеят в България. С какво право Бълхгарскта държава дава на едни,а не дава на други.
  4. Никой не може да напрапва на мен и децата ми да слушат новини на чужд език по националната телевизия в България. Така както аз, когато съм чужденец не изисквам по националната телевизия на други държави да говорят на български.

В цял свят емигрантите се стремят, доколкото могат да се адаптират към обществото. Например, мексиканците  в американското общество се опитват да научат английски, да станат пълноправни граждани на САЩ. Още повече, че за да станеш гражданин на САЩ се изисква да знаеш поне малко английски език.

И нормално, когато искаш да си гражданин на една държава – ти имаш права и задължения. В България малцинствата от турски и цигански произход обикновено имат само права.

Същото е и в други държави на Европа и Америка.  За арабския свят не говорим – там обикновено има една религия и един език.

Разсъждавайки в това направление е редно да се запитаме, дали не би следвало  да има взаимна толерантност и равнопоставеност – след като България предоставя ефир на турскиото си малцинство, Турция също да предостави ефир за новини на български – в национлания си ефир. Така е честно, нали? Но за такава възможност “защитниците на правата и свободите” и дума не обелват.  Защо ли?

Новините на турски език по националната телевизия са арогантен метод за пропагандиране на турско самосъзнаие сред българските граждани, това е де факто агресивна про-турска политика, създаваща разделение в обществото ни.

Та да се върнем на темата за маркетинга и рекламата. Днес четем: “Ще има референдум за новините на турски език по Канал 1. Това стана ясно след срещата между премиера Борисов и лидера на Атака Волен Сидеров.” (днес.бг) .   Хубаво, ама запитахте ли се господа, какво ще стане ако на референдума отидат 200 000 души, от които 150 000 пръвърженици на ДПС? Аз ще ви кажа –  досега новините по БНТ бяха резултат на решение на НС, сега ще е резултат от референдум. А това означава, че ще останат ЗАВИНАГИ. Вместо да изпишем вежди, ще избодем очи.

Защото българите много ни бива да се потим и приказваме на маса, но когато стане въпрос за гласуване – отиваме за гъби или на село. Сигурно над 80% от българите сме против новините на турски, но не вярвам, че повече от 20% ще идат да гласуват на подобен реверендум. Изборната активност за Кмет на София ще изглежда като недостижим рекорд.  А ДПС ще активира всичките си ресурси за да го спечели. Зашото ДПС има цели, има задачи поставени от други политици, на други географски ширини.

Затова , г-да политици, има социологически агенции, има рекламни специалисти, има консуланти. Когато искате да постигнете нещо преди да го предложите трябва да има 70% сигурност, че ще го спечелите. На война се тръгва подготвен, г-н Сидеров. Защото както беше казал Н. Хайтов – “Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш!”

Новините на турски трябва да се премахнат просто и лесно – с решение на Народното събрние. Воля има, депутати – също.

1 Comment

  1. Здравейте и НА ДОБЪР ЧАС!
    Радвам се, че откривам още “будни” българи неискащи да се примирят с поредната тотална простотия, сътворена от родните ни политици /ако недоразумението, наречено Волен Содеров, може да се нарече “политик”/!
    Ясно е с това предложение за референдум кои интереси се защитават, но все-още е пресен примера с мобилизирането на българския гласоподавател на миналогодишните избори, донякъде предизвикано от изказването на Доган в едно родопско селце.
    Много си мисля, че ако, евентуално, се стигне до референдум, може да се получи същия ефект, защото това толериране на турското население минава всякакви граници и много е писнало на хората тук- темата е много болезнена.
    Колкото до PR-специалистите в България – “такова животно нема”, но това е друга тема.
    То затова и имиджа на политиците ни е такъв:-).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*