“Петилетката – за 3 години!”

Едно време, когато бях млад и глупав ( “а сега само глупав” , какото казва една моя близка 🙂 , и тъкмо навлизах в живота имаше лозунги, които моята скромна личност трудно разбираше. Едни от тях бяха фундаменталните желания, свързани с плановото стопанство и непазарната икономика:

-“Петилетката – в съкратени срокове!”

-“Петилетката – за 3 години!”

Имаше обаче и такива, които бяха в основата на всяко дете с поглед в бъдещето – напр:

-“Които се учи, той ще сполучи!”

Та, тези дни мярнах едно – две мнения  (в.Сега), свързани с Министъра на образованието Сергей Игнатов, който казва че бакалавърската степен трябва да се взима за три години. Не само това, ами трябвало да побързаме с тези нововъведения, защото англичаните вече се гласяли да въведат 2 годишно образование и видите ли – щели с лека ръка да ни изпреварят.  А въведат ли те 2 годишно бакалавърско образование – край с конкурентността на българското – огромните потоци чуждестранни студенти  към БСУ, ВСУ, УНСС и НБУ и пр. световноизвестни научни центрове ще секнат, като водата на яз. Искър по времето на Янчулев.

Изобщо не се учудвам, че подобна идея се възприема без всякаква сериозна съпротива – ами как – нали става въпрос за “европейското образователно пространство”, а щом ЕС казва – ние козируваме. Петилетката – за 3 години. В съкратени срокове.  Аз обаче се учудвам и на друго – как може един Министър да е неосведомен, че в България отдавна има още по съкратено образование – ето например как супер умни митничари са завършили редовно висше, без да ползват полагаемата се отпуска – “в.Стандарт”

Ние в България отдавна сме изпреварили и ЕС, и САЩ. Какво си мислят те – я вижте ..”митничар, който представил четири различни дипломи за висше образование”.  Като си представя,  как се взимаха изпити в Технически Университет (или ВМЕИ  по мое време), и направо се разплаках за горкия митничар – как е успял с толкова труд 4 висши да вземе и държавната граница от нагли контрабандисти да опази.  Сигурно горкият е спял по 1 ч на ден. Но така е – без наука, няма сполука.

А сега моите, мисли ме отвеждат другаде – тук, в САЩ можеш и 3 висши едновременно да следваш. Ама онлайн. За редовно, с посещения на лекции и да работииш е абсурд.  За 2 години бакалавърска степен не съм и чувал, но виж 2 години подготвителни курсове, (за да можеш да запишеш 4 годишно бакалавърско) – има колкото искаш. Също така има хора, дето по 4 години пишат проект след проект, сменят Университети – само и само да натрупат необходимите точки и знания в най-добрите Университети.

Знам и нещо друго, че Университете не е само наука и знания, Университета те учи и на духовност, вкарва те в онази среда на учени, състуденти и академичност, която те изгражда като личност в следващите десетилетия пред теб.  Университета е такъв не само заради знанията, но и заради познанствата,  начина ти на мислене и отношенията с околните , които създава.А затова е нужно време.

А това не става за 2 години др. Министър. Може би става , но само в БСУ и ЮЗУ , които са Унивeрситети само в очите на своите Ректори.

Останалите с нетърпение очакваме въвеждането на Рабфак.  Защото тук наистина Юго Чавес може да ни изпревари.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*