БДЖ и интернет

Да се смееш ли, да плачеш ли? Това е въпроса!
Дали по-достойно да понасяш мръсните и вечно закъсняващи влакове, или да не мислиш въобще за този транспорт в България.
Не знам. Жалкото е, че 150 години след първата железница в България, построена още когато заптиетата са обикаляли българските ни земи, нововъвдеденията в тази система или не се случват, или са част от новия вариант на вица “не били компютри, ами компоти”.
Вчера прочетох потресащащата новина, че БДЖ въвеждат “електронни билети”. Рекох си – най-сетне, след като още преди 9-10 години имах такава идея, която бе обсъждана с “ръководни фактори в държавата”, с колеги и познати запознати с железниците ни. Още тогава, не само аз, а вероятно и много други професионалисти в България са се питали, “Защо БДЖ не въведе електронни билети?” – едва ли щеше струва повече от 5-10 х.лева тогавашни пари изграждането й. Близо 10 години не можах да намеря отговор на този въпрос, и ето сега разбрах защо. Ами много просто – заради НЕКАДЪРНОСТ, заради НЕКОМПЕТЕТНСТ, заради МАЛОУМИЕ.
Поради същата причина, поради която Българиан Еър (как американско звучи само), са сигурно единствената компания в света, която още издава самолетните си билети на хартия.
Поради същата причина, поради която новата система за издаване на новите паспорти в България струва 120 милиона евро, и не работи. Система, в която техниката сигурно струва не повече от 1-2 милиона, а останалото е ..”консултантски”.
Поради същата причина, поради която след 4 смъртни случая и доказана трудова дискриминация спрямо българските строители, магистрала Люлин продължава да се строи от турки некадърници и днес и гласуват още 70-80 милиона в допълнение към договора.

И да се върнем на БДЖ и интернета.. Няма да коментирам как изглеждат българските вагони. Няма да коментирам защо въпреки възможностите в БДЖ композициите няма интернет достъп (нещо елементарно със съвременните технологии, което би докарало много пътници да се върнат към пътуването с влак). Но да предложиш система за електронни билети, в която гражданите посещават някакъв сайт , подават !!! “заявка” а след това 4 лелки (толкова разбрах, че са отпуснали БДЖ за обслужване на системата), да проверяват ръчно дали има свободни места и в срок от 48 ча да ви уведомяват, а вие след което да си платите.. .. по банков път или по пощатра и да идете да си вземете билета от някое бюро “Рила”, това звучи толкова идиотски, че само човек завършил НБУ или Бургаски Свободен университет може да го предложи. Да не говорим за цената – 30 хиляди.
А за идеята към билета да се начислява 4.80 за разходи + таксата за банков превод – въобще не искам да коментирам. А, и не само това, ами и др. Стефчо Събчев (обясни Стефчо Събчев, изпълнителен директор на “Пътнически превози” – дъщерно дружество на БДЖ.), има наглостта и да се гордее с него.
Но, няма какво да се лъжем – това е България. Това е материала, както каза преди време Бойко Борисов.
Сега очакваме епизод 2 – оказа се ,че малоумието има и други измерения – за по-мощната система са предвидили държаван поръчка от над един милион. И не се съмнявайте – ще има кой да го усвои (обикновено компания без никакъв опит), новата система няма да работи също по световните стандарти, но другарите от БДЖ, гордо ще се отчетат.
И всичко това, когато подобна система може да се направи работеща за не повече от 4-6 седмици, с 2-3 програмисти и бюджет от 20-25 хиляди лева.

Но се иска акъл!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*