Бизнесмените сигурно са полудели

Напоследък все по-често изпадам в недоумение от странни, глупави и абсолютно алогични действия на всякакви компании и техните ключови служители. Лошото е, че усещането го имам без разлика на националността им – американски, български, европейски. Имам чувството, че всички са се побъркали и освен, че нямат пари и нови решения на масата, целта им е малкото работещи неща или да бъдат съсипани или демонтративно пренебрегвани. Отделно, че на маниджерски постове се назначават хора, на които или им хлопа стабилно дъската или имат някакви мегаломански и наивни идеи, на които акционерите кълват като шаран на торен червей.

Конкретен повод за това ми мнение в случая има, макар, че усещането ми е от доста време. Днес прочетох умопомрачителен по своята проницателност материал в news.bg – “Facebook измества електронната поща, който се позовава на …. главният оперативен директор на Facebook – Шерил Сандберг. “Времето на електронната поща отминава и скоро тази услуга ще излезе от употреба. Имейлът ще последва съдбата на писмата и телеграмите..” Че Facebook се превърна в най-голямата социална мрежа спор няма, но да бъркаш и сравняваш website с неговата популярност (каквато и да е тя) с протокол за обмен на информация, каквото по същаство представлява емайла е най-малкото непрофесионално. Отделно, че и дума не може да става социална мрежа да замести официалните бизнес отношения и протокол, напр. Но неисе – човекът се е замаял от наторяване на градинките и развъждане на рибки във фейсбука си и се опитва да оригиналничи. За нещастие – има такива, които с най-голямо страхопочитание ще го цитират и размножават мнението му – особено в България.

Лошото е, обаче , че тази вълна на глупостта, тръгва като, че ли от САЩ. Може би е заради кризата (дано), а може и заради петролния разлив или несигурния борсов пазар. Компаниите обаче се побъркват със сигурност. Ето например, от 4 дни чакам ауторизиране на поръчка за 2 смешни компютъра от Newegg – ecommerce сайт, който ползвам от много години и с който не съм имал проблеми – макс за 2 ч. поръчката обикновено е изпратена. Сега се налога 2 пъти да поправям данни и сменям адреси, защото те имат нужда от няколко дни (нормално отнема секунди) за да потвърдят плащането ми. Разговорите ми с тях се въртят около проблема , че при “high dollar amount” (700-800$ !!! ) – не купувам кола с износ за Нигерия все пак, се налагало няколко допълнителни проверки.
Или ако за партньори, с които работим от 4-5 години, и не сме имали никакви проблеми, престанаха да плащат с наивни извинения мога да проумея , че имат финансови затруднения някакви, то как да си обясня поведението на голяма HiTech компания във Флорида, която от седмици молим да ….им купуваме продуктите. Просто не отговарят на писмата??!!

Други, пък , които във време на криза се заринаха с поръчки, вместо да се постарят да ги изпълняват навреме за да натрупат клиенти и стабилен аванс, започнаха да съкращават служители и да … увеличават парите за реклама, осигурявайки си стабилен приход на поръчки, които няма как да изпълнят…
Лудница, ви казвам. Лудница. И лошото е, че на мен се отразяват тези неща – загнездва се едно съмнение, една тревога и почвам да се чудя коя ми беше напоследък любимата бира – Stella Artoa илл Fat Tire..

1 Comment

  1. и тук се забелязва същото – иска човек нещо да си купи или някаква услуга – поисква оферта или даже само една цена и чака чака и със седмици – и аз немога да разбера това – дали поради кризата толкова е намалял броя на служителите па няма кой да отговори на запитванията – а така се губят клиенти, не се печелят

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*