Зелето на интеграцията! Зеле-е, зеле-е-е-е….

Зеле! Зеле-е-е-е…. Помня тези викове, когато бях малък и идваше есен. Някъде от края на септември, до началото на ноември, току се появяваше някоя каруца и 1-2 ма циганина надвесени от нея, крещяха в желанието си да привлечат клиенти за стоката в каруцата. Макар и да имаше българи, дето да продават по този начин зелето си, циганите определено бяха мнозинство.
Как и откъде взимаха стоката си, не съм се замислял, но тогава имаше здрава милиционарска ръка и едва ли много от нея е била открадната, а не изработена/честно купена/ от рззносвачите. Тогава не съм се замислял, откъде циганите се сдобиваха със зелето, и съм почти уверен, че голямата част от тях го отглеждаха сами, къде на собствени нивички, къде по линия на някое ТКЗС. Факт е, че този продукт е бил произведен и продаван с почти 100% честен труд. Зеле, дини, домати – много цигани произвеждаха и продаваха. Циганите, които тогава не носеха гордото име роми, не бяха чували за “интеграция”, за Хелзински комитети, Европейския съюз го нямаше даже 🙂 Но онези цигани, бяха някак си … интегрирани в обществото – верно често мръснички, мързеливички, но повечето от тях работеха, чистеха, децата им ходеха редовно на училище. Онези , които тогава работеха, имаха достатъчно пари за да си плащанат сметките за ток и вода, което не бе такъв проблем както последните 15 години. Днес често четем, че тогава бай Тошо им е бил дал всичко, и затова било така.

Днес, “тези” цигани, вместо на училище или на работа предпочитат да изпращат децата си на гурбет като джебчии и крадци на дребно в Европата. “Тези” цигани днес говорят непрекъснато за интеграция, Страсбург и равноправие. Плащането на сметки противно явления, защото нямало кой да им даде работа, пари, жилище и пр…Днес, ако видите циганин да продава зеле, домати, грозде или дини, вероятността тази стока да е открадната е доста по-голяма. Малките селца и градове от години са пропищели от набезите на мързеливи същества, които излизат на нивата вече само, когато може да се събере зрял плод. Не само,ч е се краде масово, но и крадците все по-уверено пребиват собственици, баби и дядовци, ако някой им се възпротиви. Онези цигани, преди 20+ години, някак си знаеха, че трябва да поработят, за да ядат, Тези цигани днес, знаят, че всичко им се полага, защото ги пази “Интеграцията”. Тази интеграция, която се появява с различни лица – на Доган, който обещава да им опрости сметките ; на Хелзинския комитет, който “права защитава всякакви”; ЕК ; всеки, който никога не е имал личен опит с тези проблеми.
Днес българите, които изкарват хлаба си с много труд, знания и усилия вече не виждат надежда интеграцията на ромите (циганите) да бъде осъществена. не защото няма желание, а защото няма идея. Идеята, която да бъде по-голяма от това да бъдат пръснати малко пари за нови жилища или плащане на текущи сметки. Не само това, ами тези дни прочетох, едно малоумно изказване на Министър Тотю Младенов, който предложил “Ромите от печално известния блок №20 в Ямбол да живеят под наем при български семейства” Dnes.bg Вече не си задавам въпроса как е възможно подобна глупост да се изрече от български миниsтър – след идиотщините, натворени през последните 10-15 години, нищо не ме учудва. Но това е министър на труда и социалните грижи, не е ли редно точно той да каже на ясен глас, че “Който се учи, той ще сполучи!”. Че интеграцията, за която всички плещат, минава през правото и задължението на хората да се трудят.
Един Никола Саркози имаше доблестта, като голям европеец, да проумее реалностт – в Европейска държава, мястото за мързеливи и крадливи същества ще намалява все повече. Десетилетия вече се харчат пари за какви ли не програми, интеграционни инициативи, когато нещата са толкова елементарни и ясни – управляващи, опозиция, полиция, медии,НГО-та и пр.. “отговорни фактори” трябва ката ден да втълпяват, че циганите ще се интегрират сами, когато се научат да работят и да учат. Няма друга пътека. Всяко друго решение, особено предлагането на пари, безплатни жилища и пр. само задълбочават ненавистта, разделят обществото и отдалечават интеграцията.
Пак идва циганското лято, и каруците, продаващи зелето на интеграцията, май съвсем изчезнаха.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*