14.24 лв.

14.24 лв.. Не, не е милиона. Това е ЛЕВА.
Толкова е спечелила / изкарала / донесла на бюджета/ любимата “Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол”. Както се казва да се смееш ли, да плачеш ли? Верно, това е само за полугодието, което означава, че за 12 месеца може да очакваме, някоя крупна сума от 20, 25 лв. дори!?.

Който не вярва – ето тук са данните.

Още преди 15-17 години се чудех, защо е необходима Агенция по приватизация, когато предприятията и заводите можеше по един сравнително лесен начин да се продадат на инвеститори или частни лица. Листват се на борсите, пускат се обави за търгове в български и най-вече чуждестранни медии. Особено 1990-1995г. ( началните години на “демокрЯцията” ), можеше да се вземат добри пари – много чуждестранни компании търсеха начин да стъпят в новите “социалистически” територии. Но не би – създаде се Агенцийка, подагенцийки, подподагенцийки във всяко населено место, чиято основна цел беше не да се продадат фирмите и имуществото, за да се развият и създават работни места, а да ги продадат точно на нашите хора, най-вече за без пари, и не само това, ами да уредим между другото там едни познати на сладка работа да продават тези предприятия и заводи, от чиято дейност нищо не разбират.
Беше ми и чудно, и страшно, която подочух, че % (мисля, че беше 7%) от продажната стойност на едно предпиятие обикновено отиват в джобовете на…. държавните служители работещи в Агенцията. Комисионна за добре свършената работа. Ашколсун. Не само че продаваш нещо, което не е твое, в което нито ти, нито роднините ти са влижили и 1 лев, ами и солидна комисионна на държавната си работа правиш. А нима тези, които са го строили и градили десетилетия не заслужаваха процент?
Но “не плачи сърце” – можело да бъде по-страшно (или смешно). И то е не само да продаваш готови предприятия, за които не си вложил нито лев, ами да не успееш дори пари от продажбата да изкараш.
14.24 лв. Това е некадърност и тъпота на 5 степен. От продажбата на подарено в ръцете ти предприятие пари да не можеш да изкараш??!!
А можете ли да си представите тези хора, които за 6 месеца са донесли на хазната 14.24 лв от продажба на готови предприятия, как щяха да се спрявят, ако е трябвало те да създадат от нулата завода/фирмата – да вложат пари, да направят маркетинг, да осигурят пазар, R&D , кадри и пр….
Ужас..
Но всъщност няма какво да се чудим, то затова който може – прави, който не може – става държавен служител на подобно мястенце за да съсипва създаденото от другите. И да харчи пари, които не са негови..
Който не вярва – “За периода са изхарчени 679 084 лв. за приватизационна дейност. Най-много пари са платени за външни услуги – 220 154 лв. Единственият кешов приход – 14.24 лв., е получен при продажбата на акции от “Водно стопанство – Бургас”.”

Повечето им дейност е свършена от външни хора – яввно некадърността е била в огромни размери. 14.24 лв. – с това трябва да си купят 3 литра бира и 1 кг салам “Кучешка радост” и така да си отпразнуват Нова година. Но не би – пак държавата/ разбирай ние/ ще им платим луканките, филетата, австралийското червено вино и черния хайвер.

1 Comment

  1. Наистина мога да кажа , че аз никога не са чели толкова много полезна информация за 14.24 лв. | Блогче на Андрей Ненов.. Искам да изразя благодарността си към уебмастъра на andrey.nenov.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*