HOA “Несебър”

Имаше един виц, в който песимиста казал – По-зле от това не може да стане“. “Ааа може, може..”,  отговорил оптимиста.

Ей , такива мисли ми навяват скорошните събития около Стария Несебър.  Все си мислех, че простотията и духовното падение на нацията, лека полека забавят своя ход, но .. уви.  Колкото по-богати стават “бизнесмените”, толкова по-широко се разпространява алчността, непризнаваща никакви права на околните и съгражданите си.  Да построиш някаква барака в полето без разрешение, някак си го разбирам. Да остъклиш терасата си с черен винкел и матово стъкло, без да питаш съседа си, пак някак си – “иди – доди”…. Но да съсипеш къщата си, улицата си, и най-важното – бизнеса си, вдигайки грозни надстройки и гаражи това не мога да го проумея.  Това умишлено да унищожаваш красотата и историческата стойност на града, в който идват стотици хиляди туристи именно заради красотата му (и липсата на грозни пристройки и гаражи) и оставят милиони в ръцете ти…. Наистина трябва да си малоумен.

Когато дойдохме в САЩ, често чувахме да се говори за HOA. В началото се чудехме , що за измишлютина е това, после разбрахме – HOA-  “Home Owners Association”. Всеки квартал или сграда с апартаменти обикновено си има такава организация на собствениците ( домсъвет по български), и  тя се грижи за това района да е чист, сградите спретнати и !!! цветово еднакви !!! ,  да работи осветлението, тревата да е чиста и подстригана редовно, снегът пред къщите да е изчистен, да няма листа и плевели. Ако си мислите, че това HOA чисти вашите боклуци – жестоко се лъжете. HOA наблюдава и пише писма. Нищо друго. Всяко писмо е предупреждение – “На ..еди коя си дата.. видяхме плевели пред къщата ви. Моля да ги почистите в едно седмичен срок.” Ако не ги почистиш следва второ писмо с 50 $ глоба. Ако след още 2 седмици не е почистено – още една – удвеона глоба от 100 $. И дума не може да става да не се плати.   HOA има задължения – да почиства общите площи (градинката наблизо) и да плаща сметките за улично осветление.  Наскоро мярнах една годишна сметка на HOA – от 450 000 бюджет, сметката за осветление беше около 4000$ (под 1%). Останалото е за заплати и други на служителите, които надзирават.  Дали е евтино – ами според зависи. В някой комплекси,  HOA e 45$ /месец, в други е 200$/месец.  Да, да на месец. И това собственика го плаща само за да се надзирават взаимно съседите и да се пишат писма. Чистенето и поддържането на къщата е задължение на собствника. И дума не може да стане да си боядисаш къщата или дори стената в неподходящ за района цвят, и дума не може да стане да имаш детска пързалка или пилон със знаме, който да са над оградата и да се виждат от улицата.. Смешно а? Имах случай, когато ме бяха глобили защото паркирах колата на улицата в обратна на разрешената посока (вместо на юг , предницата гледаше на север). абсурдно звучи , нали.

Е , да ама не, както казва П. Бочаров. Хич не е абсурдно, защото това HOA пази квартала поддържан, а поддържания квартал означава поддържана цена на къщите, означава, че в квартал с буренясали къщи имота може да струва 150 000 $, а в този с почистени дворове на две улици настрани, същият имот ще е 200 000 $. Дали си залужава да плащаш 50$/месец, ако имаш имот дето като го продадеш ще вземеш 50к повече.  Със сигурност. Една приятелка ми каза, че понеже тяхната къща била в исторически квартал, къщата им струвала с 20% повече.  Ако си мислте, че този квартал имаше и 1% от красотата на Стария Несебър – жестоко се лъжете. Но е обявен за такъв не от ЮНЕСКО, а от общината. Ето това е простата американска сметка.

А в HOA “Несебър” запалиха автомобилни гуми до вековната крепостна стена, и поискаха Несебър за излезе от списъка на ЮНЕСКО !!??.  Това вече не е малоумие, това е кретенизъм. Няма нормален човек по-света, който да иска да унищожи бизнеса и поминъка си по този начин. Защото, няма какво да се лъжем – без ЮНЕСКО, без Старата Мелница, без крепостните стени, туристите в Несебър ще паднат наполовина поне, а това означава, че и приходите и печалбите на местните търговци и бизнесмени ще паднат поне със 60-70%.  Няма и човек по света, на който това да бъде обяснено и той да го разбере.

Само несебърлии го разбират…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*