Рекорден износ на България

Връщам се от работа, отварям българската преса (интернет медии) и на фона на кошмарната икономическа анархия, безработица и безпътица в американската икономика, разбирам, че в България нещата са поели стремително нагоре. А именно – “От страните членки на Европейския съюз България е отчела най-голямо увеличение на износа през първите девет месеца на годината, сочат данни, публикувани днес на сайта на Евростат, цитирани от БТА. Износът на страната ни през периода от януари до септември е нараснал с 33%, следван от износа на Латвия (29%), Литва и Естония (по 28%) и Румъния (26%).” (в.Дневник).
33% – хич не е шега работа това. За такива резултати В Ню Йорк дават половин компания + ръката на най-малката щерка на Председателя на УС или най-малкото те издигат за Сенатор. В България заводи не останаха, половината села са с 40% безработица, а износът расте. Абсурдистан значи. Понеже, в България е трудно да се установи, кой аджеба е виновен за този успех, аз веднага поразрових статистиката и ето какво установих, като обяснение на феномена:

Класацията за износ по продукти:

1. Емигранти. За 145 пореден месец, количеството изнесени стоки от този вид надвишава 4-14 пъти, количеството на внесените, изчислено на кг. живо тегло.

2. Живи бебета. Благодарение на фабриките в Сливен, Столипиново, Факултета, Пазарджишка околия, Видинско, износът на новородени расте с всеки изминал месец. Особено популярни са дестинациите Гърция и Италия, където цената на тези “продукти” е достигнала 15-20 хиляди евро. Е, разбира се, ползват се отстъпки заради цвета и вида им. Аз си мислех, че това е незаконна дейност, пък то всеки ден – нови и все по-високи приходи се отчитат.

3. Доносници Е, 20 години след нахлуването на демокрацията в Партийния дом в София, най-сетне излезе наяве умопомрачителна статистика – България е изнесла най-много доносници-дипломати в чужбина, не само измежду Европйските страни, но и дори надминава такива лидери като Северна Корея и Куба. Тук, разбира се оказа, че особена заслуга има пРезидента на РъБъ – др.Гоце, за което се очаква да бъде самонаграден с орден “Стара Планина”. Поживем – увидим!

4. Студенти. Мдааа. И тук работата се оказа по-сериозна, отколкото очаквахме. От около 62-65 000 завършващи средно образование в България, свободните места в Университетите вече са 75 000. Въпреки това, всяка година все повече завършващи отивали да учат в Германия, САЩ, Австия, Холандия и Англия. Не само това, ами в някой от най-престижните Университети на Запад, българските студенти са най-многобройната чуждестранна група. (Ей, какви балъци, вместо да си останат в БГ, да запишат НБУ или ВСУ, където приемат всеки който може да си каже второто име, и да завършат по живо, по здраво магистърска степен след 2.5 години, те отишли да се мъчат в Германия.)

5. Черно и цветно тенеке. То капаци на шахти, то пейки, то оградди, то жица.. ама жицааа, от София до Севлиево , значи.. ей това се изнася всеки ден от България. Скрап, му казвали, но скрап не скрап – лесно се бере. Спираш каручката, викаш аверите, които обикновено са с тъмен цвят на кожата (някои казват, че са боядисани по рождение за да не се виждат в тъмното) и береш на воля.

Ей го на – износа. Ей, го на решението за кризата в Америка.
Айде, аз сядам да напиша и моята платформа, че след има-няма 2 години са изборите за нови Сенатори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*