Златният Век – слушам и не вярвам на очите си

Имаше един такъв филм, бих казал изключителен филм, при това сериен. Спомням си, че беше направен някъде в началото на 80-те години на миналия век, и пресъздаваше събития отпреди 1000 години, от времето на цар Симеон. Но онзи Цар Симеон, за когото българската книжовност и култура са били в основата на държавността, а не този, за когото най-важното се оказаха горичките в Рила, следвани от внука със звучното българско име Симеон-Хасан.
Та, сетих се за този филм сега, докато слушам Българското Национално Радио и конкурса за пролетна песен (Златна пролет).
Е, служам ги естествено онлайн, и понеже призовават да гласуваме за някоя песен, викам си чакай да погледна, пък ако нещо ми хареса и да гласувам. Отворих сайта и отивам да прослушам новите предложения ( ето тук ) , дано някое ми хареса.
Въпреки, че съм някакъв мъъъъничък интернет професионалист, е не можах да намеря как се гласува. Ако се опрем на проф. Вучков, то тук с пълна сила важи “Слушам и не вярвам на очите си”. Слушам – “Гласувайте” , гледам и не вярвам , че няма как да се гласува. “ЧекБоксчета” има колкото искаш, но бутонче или форма за гласуване – не 🙂 . Викам си – и без мен ще минат – сигурно 20 000 други непрефесионалисти са успяли да гласуват вече и резултата от вота на слушателя ще е честен 🙂 .
Викам си, чакай поне да разгледам песните участващи, да ги чуя ….може поне нещо да ми напомни Златния век на България.
Къде ти – 7 от 10 песни нямаха въобще български заглавия , да не говорим пък за имената на групите, които си мислят, че като са се кръстили със запомнащите се български имена “Ani Lo Projekt & EDIT”, “R.O.B.T.F.”, “All Access Project” и т.н. това ще направи страхотно впечатление и те хоп – “първи във класация”.. А за група „Phuture Shok” – пък ако някой ми каже как точно се превежда ще му подаря една американска луканка. Съвсем сериозно.
Отделно , че изпълненията на английски в повечето случаи звучат кошмарно, дори за емигрантски слух като моя. Не знам, защо наскоро пръкналите се български изпълнители си мислят, че изпълняват 2 песни с непознат английски акцент.. и хоп утре са на турнета в Ню Йорк, Барселона или Сидней. Няма ли кой да им каже, че камъкът си тежи на мястото, и ако един музикант може да бъде N1 навсякъде по света, то един певец може да пробие само с език, който владе перфектно. Да не говорим, че повечето подобни песни са само жалки опити да се скрие пълната некадърност, която би цъфнала наяве, ако песента се изпълни на български.

Добре, че са Валди Тотев и Мишо Белчев, та конкурса има нещо за показване. Дори прекрасните Атлас звучат прекрасно като музика, страшно като ….”песен”.

Конкурс Златна пролет

Та, слушах малко и добре, че в менюто има Песни победители , та се върнах години назад и слушах..
И как да не слушаш – Мими Иванова, Паша Христова,Росица Кирилова, Братя Аргирови , Васил Найденов… Класика и то хубава класика. Как да намеря достоен конкурент днес на Измислица или Сбогом клас Колко още имат да извървят група „Day Break” за да стигнат Високо, високо като ФСБ.
В този конкурс и въобще в българската култура е настъпила страхотна Пролетна умора щом позволяват подобни конкурси да се провеждат на чужд език с подоби… “песни”.

Напоследък си мисля, че нашето поколение, имаше късмета да расте в Златния век на българската култура (1975-1990), когато бяха създадени най-хубавите български песни и филми, и затова толкова ни боли да гледаме бездарието, което се награждава охотно последните години.

Вярвам , че ще отново ще има Златен век за българската култура през 21 век, но определено няма да е тази година.

P.S. А ето и пълен лист на победителите от този конкурс – за тези, които им се слуша музика от Златния културен век на България.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*