DIR.bg купи адреса ГЮВЕЧ.com

(България не забелязва новите домейни на кирилица)
Наскоро VeriSign съобщиха, че официално се пускат за продажба новите домейни с възможности за регистрация на близо 60 различни езика, включително български, италиански, испански, френски, немски, португалски, гръцки, турски. Това предизвика сериозно раздвижване в интернет-пространството. На фона на пълното спокойствие на българския пазар (по стара традиция у нас нещата се движат малко мудно) в останалите “засегнати страни” започна бясно разграбване на имената. И тъй като с Русия имаме общо историческо минало и обща писменост, процесът на регистрация на домейни на български език някак се естествено стана общ с този на руски. Има и голямо наличие на желания от двете страни, които се припокриват – що се отнася до имена, които влизат и в нашия, и в руския език.

Още през първите дни

(26-28 февруари) са закупени основните пакети домейни на кирилица. Очевидно домейн-брокерите са очаквали само сигнала за старт. За отрицателно време домейни като Новини.com, Инфо.com, Пазар.com и Стоки.com са се сдобили със собственици. А за имената “Новости”, “Россия”, “България” ,”Търговия”, “Секс”, “Пари”, “Бизнес” вече няма нито едно свободно разширение (.com, .net или .org).
Кратка справка показва, че вече има регистрирани над 500 имена на кирилица, които обхващат най-търсеното в интернет-пространството. Все пак не всички имена на кирилица принадлежат на руснаци. Наши съграждани също са проявили завидна ориентираност и са закупили някои от интересните домейни. Владимир Жеглов, небезизвестният собственик на интернет-портала Dir.bg например освен Дир.com и Дир.net вече е притежател и на Гювеч.com и Обяви.com. Трайко Попов е купил Картички.com, a Илиян Киндеков е направил пакетен удар, като е закупил доста интересни имена с разширение .com или .net – като например “София”, “Варна”, “Пловдив”, “Училище”, “Книжарница”, “Имоти”, “Банка”, “Хотел”, “Туризъм”.
Повечето от потребителите регистрират .com- или .net-домейни – разширението .org не е толкова използвано. Списък на уебсайтовете, през които можете да проверите свободните домейни на кирилица и да регистрирате свой, има на адрес www.verisign-grs.com/multilingual/customer.html.

Следва: вторичен пазар

По всяка вероятност предстои да наблюдаваме интересни събития в българското интернет-пространство. Както се вижда, точно сега е моментът, когато можете да вземете домейна на ближния си или просто да се сдобиете бързо и безпроблемно с ново хубаво име за бизнеса си. Сигурно е, че умните инвестиции днес ще донесат добри печалби утре. И е жалко, че в България има само две-три фирми, които правят подобни регистрации.
Развитието на пазара продължава в посока изкупуване на актуални имена на домейни при пълната пасивност от страна на логичните им собственици. Така например Георги Стоянов от Русе се е сдобил освен с Труд.com, Триада.com и с Бургас.com. А Хит.com e купен от някой си Александър Авдеев. Много от имената на вестници също вече са купени – такива са 24 часа.com, Дневник.com, Новинар.com. Странно е също така, но борецът за интернет-свободи Вени Марковски не си е закупил все още Бол.com или Бол.net.

(Capital.bg)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*