Записки по американските избори..

дажи и пр.. и пр.. Интелигетно измислено – накуп за много неща.

Попълних бюлетината и гледам – дали са ми някаква ….попупапка, наречена “плик”, в която да я скрия. Ама тя бюлетината е 80 см, а плика не се затваря, и е около 30 см. Всичко се вижда.  И не можеш да я сгъваш.. Показвам я на служителката и тя вика – “Абе сложете я “в плика”, а ако не може – така пуснете бюлетината!” ( а те са 2 листа в кутията), Кутия, която според мен можеше да събере не повече от 20-30 подобни бюлетини.
Дадоха ми лепека “Аз гласувах” и тържествено след 20 мин престой , напуснах залата. Отидох и до будката за пускане на предварително готовите бюлетини, и пуснах запечатания и подписан от жена ми плик.

Mission accomplished 

На фомна на случилото се има няколко впечатления, които не мога да не споделя.

1. Идеята избори да се провеждат веднъж на 2 години, в точно определено време (първата седмица на ноември) е страхотна. Предвидимо, ясно за всички , кога могат да очакват промени. Няма истерия, протести “оставка” и пр.. Има избрано правителство и Сенатори за 2 години – чакаш – като минат – променяш избора си.

2. Не знам дали знаете, но и времето е избрано подходящо – веднага след активния селскостопански сезон, когато реколтата е прибрана и преди Коледните празници – за да има минимално количество “неуспели да да гласуват”. Умно и практично.

3. Гласуване за всичко на местно ниво – шерифи, губернатори, касиери и най-вече съдии. Това със сидиите най-много ме кефи. Те са представители на Народа и се избират, а не се назначават от някаква неясна вътрешна комисия, обслужваща сама себе си. Това е едно от най-умните неща на тукашната избирателна система.

4. Гласуването за отделни политики и въпроси, което е направено предвидимио, с достатъчно време всяка теза да намери подръжници и обществно обсъждане.

5. Взираме се обаче в процедурата на гласуване – представяте ли си – 7 секции за 150 000 души – по около 22 хиляди на секция. И 15 души, обслужват една секция ?

6. Как и защо отпадна машинното/електронното гласуване. Нали се движим напред уж, а след 2-3 опита с машини, виждаме връщане към старата система?

7. Практически всеки вот на всеки човек е .. проследим. След като на единия формуляр с твоето име и адрес има номер, който съвпада с номер върху бюлетината? А пък бюлетините пуснати по пощата са с име и подпис на плика. Вярно е – досега не съм чул някой да е използвал това за тормоз върху избирателите, но то е сигурно, защото български политици не правят изборите тук  

8. Времето за гласуваме в секцията е около 15-20 мин при най-добро желание и скорост на гласуващия.

9. Бюлетината е една – няма цветни, жълти, сини и зелени, за неграмотни и незнаещи за кого гласуват. И всички кандидати са разместени и без номерация. Ако не можеш да четеш – няма как да избереш. Интелигетно и честно.

10. Гласуването по пощата спестява много време. И безкрайни опашки. Дали е приложимо в друга част на света – не знам. Тук е.

И да не забравя в бюлетината имаше позиции само с един кандидат… . 

Лек ден ! ….and May the force be with you!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*