Пак копираме погрешно..

И сляпо. Да, ето какво какво си мисля, като чета новините около намаленията за Черния Петък в България и по света. Тази година, след толкова години в Америка, за пръв път осъзнах колко величествен и важен празник е за американците Денят на Благодарността. Може да ви звучи пресилено, но той е нещо като българския 24 май – обичан и уважаван от всички. Понеже 24 май, има вградени в себе си национална гордост, величие, и достойнство, че не само сме дали нещо на света, но и сами сме строили бъдещето и себе си, облягайки се на красиви и ценни неща , като образование и наука. 24 май, както никой друг празник изразява величието на един народ, ценящ себеуважението, собствените усилия и благодарността към предшествениците, построили стълби към бъдещето от буквите. По аналогичен начин Денят на благодарността въплъщава в себе си умението и най-вече Благодарността на американците към всеки и всичко (към Бог и Църквата, Природата, роднините, индианците, приятелите, колегите, познатите и непознатите…), които са им помогнали да оцелеят и се адаптират в тази страна. Американецът вярва най-вече в собствените си сили, и като такъв прекрасно оценява всяка подадена ръка за помощ, всеки окуражаващ жест, всяка похарчена от друг минута в негова полза. Той и затова благодари. На фона на безкрайните протести и мрънкане за всичко, и против всички наблюдавани в Европа, Денят на благодарността изглежда още по-различно. Тук никой не чака държавата да му свали цените, защото е благодарен , че Държавата изградена И от него, му е дала възможност да се развива. Ако иска може и бензоностанция да си купи – и да продава на каквито цени иска. От него зависи. И той е благодарен за това.
Възникнал преди столетия, след пилигримите, след Вашингтон и Джеферсон, този празник лека полека се утвърждава, като събитие, което в края на сезона за събиране на реколтата, малко преди края на годината, когато Човекът си дава сметка и благодари за това, че е нахранен, че има покрив над главата си, че е оцелял в трудната битка с времето и пространството. Събирането на този ден за семействата, често е по-важно дори от всякакви други събития като рожденни дни и семейни тържества. Защото на него америкаците си казват – “Ето, заедно сме, като семейство, и благодарим , че сме заедно”.
И като израз на него – Американците връщат към обществото жеста – под формата на подаръци за бедните или нуждаещите се, или под формата на намаления на стоката, която продават. Така се и появяват разпродажбите и евтините неща. Вярно е, че с времето компаниите откриват прекрасен начин да се отърват от складовите си наличности със стари модели, или ненужни артикули, преди Коледните празници.
Но като цяло Духът на празника, на Благодарността остава и се усеща навсякъде..

Между промоциите в българските магазини и сайтове, да усетихте нещо от този дух? Някой журналист да си направи усилието да обясни смисъла на празника, освен спяпо повтаряне на ключовите думи “Black Friday” и намаление …?

Аз не видях нищо освен поредното объркано копиране..,. Не знам за Вас.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*