Кое е по тъжно – Пламъците или Усмивката Им

Тази вечер горя Нотр Дам – реликва, символ и олицетворение на Париж. Не знаем как и защо е тръгнал огъня.

Знам, обаче, че:

– В Косово само за 5 години (1999-2004) над 130 църки и манастири са опожарени и унищожени ….

– Във Франция за последните 10-15 години са затворени хиляди църкви, и на тяхно място са се появили около 2500 нови джамии.

– В Лондон са затворили 500 църкви, а на тяхно място – има нови 400 + джамии..

Жалко и за Нотр Дам – символ на Френската култура и Европа.. Издържа 7-8 века, но не може да издържи на новото време, новите технологии, и “квалифицираните” работници..

Не змаем, кой я е запалил, но знаем, кой се смее докато тя гори. Снимката по-горе е от полската страница:

https://www.facebook.com/bohaterskapolska/

Докато милиони хора по света, особено в Европа скърбят да видим какво се случва, другаде.  Отворих една новинарска емисия – първата попаднала ми, и какво да видя, наред с натъжените емотикони, е пълно със смеещи се такива – предимно имена специфични за Близкия Изток и Африка..  Може да видите ухилените физиономии от Сирия, от Египет, от Нигерия, Мексико, дори от Канада на някакъв ..завършил в Париж, колежа Нотр Дам ! 

https://www.facebook.com/RTnews/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAfSinLtJnfEAjy0CJ-obnlFLU81LisqtTfN6bo8OcUct4lWa72s6Rxme8Nscl6YAs5isgq-lvyIgsk

Викам си, може пък да е само там в РТ, така..  Ам не, не би. Влязох в Euronews – същата история.

 

Не си спомням, когато талибаните събаряха статуиите, някой мои познат да се е кефел или смял. Напротив. Не си спомням, когато загиваха деца в Близкия Изток, ние да сме се радвали.  Що за гавра е това, да се радваш на нещастието на другите, или на разрушаването на исторически обекти, и то места, които са те подслонили.

 

Мислите, че всичко е случайно ли ?  Не знам..

Защото само преди 1 месец – ВТОРАТА по големина църква в Париж също е горяла.. Ама случайно, ей така.. а не си помислите нещо.. https://www.reuters.com/article/us-france-church/paris-historic-saint-sulpice-church-briefly-catches-fire-nobody-hurt-idUSKCN1QY0P1

Тъжно е.. И не знам дали Пламъците или Усмивките са по-тъжни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*