Американизация на България

Утре тук е 4 Юли – Национален празник на САЩ, и мисля, че е хубав повод да споделя, че единственото спасение за България е нейната.. Американизация 🙂   Знам, че за някои от вас съм русофил и недемократичен, за други съм побъркан, но преди да ме обвините във всички други грехове, прочетете написаното и ми кажете, че не съм прав.

1. Денят на Независимостта тук, е съпроводен с чествания и национална гордост, преливащи от нескрит патриотизъм, и огромно уважение към “Бащите-основатели на Нацията” (Founding Fathers of the United States) – Джордж Вашингтон, Адамс, Джеферсън, Франклин и пр.. Това, че някои от тях ( Вашингтон например) са били.. робовладелци, и за миг не нарушава ореола им, камо ли да има публична дискусия за премахване на умили или смяна на името на столицата , напр. Да, с факта се занимават историците, но толкова. За далеч по-малки неща в България сме готови да се отречем от Левски, Ботев илл Цар Калоян напр.

Искам същото и в България – уважение към предците ни.

2. В Америка, всеки знае за Войната между Севера и Юга, и за това, че милиони афро-американци са докарани като роби , изтезавани са като роби, и едва преди 150 години, робството е отменено. Не само това – има го в Конституцията на Америка, записано – “slavery”, и няма уважаващ себе си учен, историк, преподавател или човек, който да го отрече – най-малкото, което ще му се случи ще бъде загуба на работа и всякакъв интерес към него от медии и политици. Да, спорове дали е било икономическо полезно или не, може да има, но да отричаш факт, че е съществувало, и че милиони хора са пострадали и загубили живота си  – това няма кой да толерира.

Искам същото и в България по отношение на Турското Робство и Освобождението ни от него.

3. Хиляди са загиналите американци, вкл. цивилни при нападениетпо над Пърл Харбър от японците. Не съм чувал да има издигнат паметник на японските пилоти, участвали в нападението. Не само това – още през 40-те години, много японци, живееещи в САЩ са били с ограничителни мерки, като потенциално опасни за Америка.

Искам същото и в България – на чужденци убивали мирни жители да не бъдат издигани паметници.

4. В Америка правото на частна собственост е неприкосновено. Никой не може да ти се настани в къщата и да си живее спокойно, защото нямало как си си плаща сметките другаде.  На 3 тия ден ще дойде полиция и ще го изхвърли, ако ще да има и 5 деца с него. За абсурд пък да си построй барака в чужд имот и да претендира, че е негова няма и как да си помисли, защото събарянето й ще му е най-малкия проблем.  Да,  има градове/общини, които предоставят жилища на намалена цена, за по-бедни, но ако наемателя спре да плаща за 2 месеца дори – си заминава моментално. И никакви медии, сълзи и лягане пред полицаи няма да помогнат. А  такова нещо като безплатно жилище в чужд имот – е тотален non-sense.

Искам същото и в България – никой да няма право да обсебва чужд имот, да строи незаконни коптори, и да изисква Обществото да му осигурява доживотна прехрана и покрив.

5. В Америка нападението над длъжностно лице – полицай, лекар, пожарникар е сериозно престъпление.  Да не говорим, лекарите не са длъжни да помогнат,  ако не си платил. А, ако пък нападнеш полицай може да те гръмнат, без обяснения. Второ – абе.. какво да обяснявам  повече.

Искам същото и в България – побоя над лекари и полицаи, да бъде наказван подобаващо.

6. В Америка няма как да имаш 15 фиша за пътни парушения. Обикновено 5 са достатъчни за да натрупаш точки за отнемане на книжката. 6 то няма, защото , ако те хванат да шофираш с отнета книжка, заминаваш на обществено, еднотипно хранене по 2-3 пъти на ден.

Искам същото и в България – за да не могат самозабравили се индивиди особено политически нарциси, да причиняват смърт на пътя.

7.В Америка няма как да имаш 5 или 6 висящи присъди. В много щати има интересен закон, че след 3-тото престъпление се водиш рецидивист, и те вкарват за мноооооооого дълго време зад решетките 25-30 години.

Искам същото и в България.

8. В Америка чуждите шпиони и агенти се преследват и наказват. Особено пък тия, дето се опитват да влият на сенатори и политика, и са платени от чужди държави. Има си Закони за Чуждестранните агенти и лобизма. И се спазват. Наскоро осъдиха една рускиня за това. Правилно. Америка трябва да се управлява от Американците.

Искам същото и в България.

9.В Америка съдиите и полицейските началници се избират. За да няма самоизбиране в тесен приятелски кръг, и аз на тебе, ти на мене.

Искам същото и в България.

Всичко е много  просто – постъпвай към другите така, както искаш те да постъпват към теб. Държавите и нациите да се уважават взаимно, и да прилагат в другите страни същите принципи, които важат за техните.

Ей затова ни трябва Американизация на България!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*