Заявление за предоставяне на достъп до обществена информация

До Министъра на Външните работи г-жа Екатерина Захариева,
Министър на Външните работи
priemna@mfa.bg , gis@government.bg , p.tyankova@government.bg

До г-н Младен Маринов,
Министър на Вътрешните работи
gis@government.bg ; priemna@mvr.bg

До г-н Борислав Михайлов,
Български Футболен Съюз
presscenter@bfunion.bg , ekaterina@bfunion.bg

Заявление за предоставяне на достъп до обществена информация
17 окт 2019 г.

Уважаеми г-н и г-жо Министър,
Уважаеми г-н Михайлов,

След проведената футболна среща между отборите на Англия и България, в началото на тази седмица, българското общество бе оплюто и омаскарено по най-грозен начин, заради действията на една група запалянковци. България, и особено българите в чужбина, сме пряко потърпевши от този факт, защото негативната кампания по всички световни медии, неминуемо се трансформира в отрицателно отношение и дори омраза, в местата където живеем, и работим. Нападките от няколко чуждестранни медии, особено вАнглия, изказванията на журналисти, коментатори и най-обикновени хора съдържат огромно количество расистки изказвания или реч на омразата по отношения на българс кия народ и България като цяло. Не може да сте пропуснали послания коментирани в Интернет, като като “Lions – 6; Animals – 0” , racists и за расизма в българското общество, обиди с националните ни символи и много други. Факта, че група невъзпитани граждани, представляващи 1/300 000 част от българското население използват просташки символи; не може да бъде оправдание за това чужди политици ли медии да обиждат и хулят целият български народ и неговата 1340 годишна история, и който е доказал многократно своята толератност. Сравняването на българите с животни -мен лично дълбоко ме обижда, не знам за вас.

Моля да не забравяте също така, че Българският Национален футболен отбор, е официален представител на България, и като такъв обиди и гавра с националните
фланелки, химна, флага и пр. също е и не би следвало да бъде допускано, независимо от качествата на отбора.

Като част от тази българи, и на основание Конституцията на Република България, Законите й (вкл. Закон за държавния печат и Националното знаме; Закон за достъп до обществена информация (чл.6, чл.12, чл.14) и др.), моля да ми отговорите как Правителството на България защити и ще защитава достойнството на нашия народ и държава в този случай? И по конкретно на следните въпроси:

1. Г-жо Министър, уточнихте ли дали обидните послания в печатните чуждестранни медии са верни? Имате ли детайлна информация за негативните статии, и обидни материали в чуждестранната преса и Интернет по темата?

2. Г-жо Министър, какви мерки предприехте спрямо медиите в Англия и в другите страни на Европа, за да опровергаете медийните обиди спрямо България в пресата и онлайн?

3. Г-жо Министър, колко разговора проведохте с английски официални лица или политици, за да защитите достойнството на българите, като нация в конкретната ситуация?

4. Г-жо Министър, колко пъти за последната година и по какви поводи МВнР е опровергавало неверни твърдения или реч на омразата в чуждестранни медии, свързани с българската история, спорт или култура?

5. Г-н Министър, колко са задържаните българи след инцидента на стадиона, и уточнено ли е дали имат някаква връзка с конкретна организация или фен клуб. Има ли някакви доказателства, че това е организирано от официални български лица или институции?

6. Г-н Министър имало е и колко инцидента с английски футболни запалянковци преди и около мача? Има ли пострадали и евентуално какви са щетите ? Има ли задържани английски граждани за обидни жестове и коментари към българския национален отбор и национални символи ?

7. Г-н Михайлов, колко пъти БФС е провеждало тренировки или обучение на  футболистите, за това, че расизма и омразата са неприемливи, и те би следвало активно да им се противопоставят, независимо дали те или техни фенове участват?

8. Г-н Михайлов, колко от българските футболисти знаят Химна на Република България от начало до край? Провеждани ли са занимания на тема как се уважава публика и Родина?

Сигурен съм, че като запознати добре със законите и отличната ви информираност за това какво става в, и извън България, няма да имате проблеми да ми отговорите. Аз ще се постарая максимална част от моите сънародници да научат отговорите ви, ако вие нямате възможност официално да уведомите и други заинтересовани.

Благодаря!

Андрей Ненов
email: andrey@nenov.com
https://andrey.nenov.com

PDF

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*