За футбола и възпитанието

Чувам, че българския “футбол” продължава да копае дъното. Преди малко било 4:0 – сега – не знам.

Но това е хубав повод да ви покажа нещо. Снимката долу е от тренировката на сина ми по футбол, миналата година, когато бе на 3. Та, тук (САЩ) всяка година по 2-3-5 пъти на година има записвания на деца за всякакви видове спортове – футбол, баскетбол, волейбол, тенис и пр. в 99% от случайте родителите плащат детето им да се запише по около 80-150$ за 10 на тренировки в рамките на 1-2 месеца. Треньорите са обикновено доброволци – на тях не им се плаща, правят го за кеф. Тези , които са платени – при тях цените стигат до 3-4 000$ такса за година.
Стадионите и игрищата са навсякъде около кварталите. Обикновено има по 2-3 футболни игрища, и 1-2 баскетболни. няма трибуни, няма скъпи украшения, зали за ВИП гости, рязане на лентички и пр.. Няма “защо държавата не се погрижи?”, “Къде е БФС?”. Родителите сами си търсим къде да запишем детето, носим столчета, раници, вода, и пр.. Има много ентусиазъм и желание от родителите им – децата да играят. Така е в Америка от поне 20 години. Преди 10 футболът/сокерът бе почти непознат спорт. Сега е масов. САЩ са в челото на световните турнири, особено тези за жени. ( Една от световните шампионки дори е съученичка на дъщеря ми. )
Миналата година минахме покраи едно градче наблизо – от пътя се виждаха 15-20 футбилни игрища едно до друго !!! Там се правят И турнирите.. , при който родители карат по 20-30-100 мили понякога за да участват децата им в събота в мача.
Почти нямам познати, особено българи тук, чието дете/деца да не са участвали в подобно нещо.

Сега, понеже е предизборна кампания, да ви кажа и нещо друго – много пъти съм си мислил, ако съм кмет на някое градче или дори панелен район и пр.. какво бих направил лично аз..
Огромната част от зелените площи между блоковете са неизползвами, потънали в тръни. Като бяхме деца – играехме между тях, а 2 камъка ни бяха врата.. Днес се изисква само един багер, да мине и за 2 часа да подравни терена (50 лв за бензин и труд максимум) , след него да хвърлят малко семена ( цена – 5 лв макс), и след това да монтират по един чифт футболни врати. Ако не знаете колко струват – ето ви Алибаба – продават се за 50$ – метални.. Дотук има няма 500 лв разходи и имате игрище..
За един от район със 50-на блок , му трябват 5 такива игрища.. За цял район като Младост , или Люлин – 30-на .. Обща стойност – 15 000 лв.. Толкос – колкото плакатите на първия в листата на Партия А. ( Е, разбира се – никой не може да спре някой Европроект да изхарчи 100х за целта. – но така е, когато в работата се намесят “меринджеи”. )

И ще остане нещо за след 4-5 години.. А след 10-на и победа над Англия, или Унгария може да имаме . А дотогава – извикайте някои от българските аматьорски отбори в Чикаго, Флорида или Аризона, да ви отсрамва в международните квалификации. Със сигурност ще се справят доста добре. Защото тренират с години.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*