Европейско затопляне на глобалната глупост.

Случват ви се такива неща нали – докато търсиш нещо спешно, намираш нещо съвсем различно и забравено.

Така и днес, докато се лутах как да помогна на дъщеря ми да се прибере от конференцията си в Сан Франциско, се загледах в самолетния й билет и какво да видя. В билета вече отбелязат и… въглеродните емисии, които генерира пътуването, като сметка имаше не само за самолета (CO2 Emissions: 424.16 lbs/192.8 kgs), но и за!! хотела  (CO2 Emissions Per night is approximately 63.8 lbs/29 kgs).

Ако за семолета това някак си го разбирам, то за хотела ми е тотално непонятно – по какъв начин неговото НЕИЗПОЗЛВАНЕ например , би могло да намали въглеродните емисии? Нали човекът, независимо дали е в хотела или не – трябва да ползва вода, въздух, електричество. Ако не го ползва в хотела – ще го ползва у дома си, и какво – по-малко въздух ли ще диша, или няма да ползва отопление?

Явно според идеолозите на новото време, вече трябва да внимаваме и къде нощуваме, и колко въздух дишаме, за да намаляваме “въглеродния отпечатък” и за бъдем “зелени”. Понятието “зелен” в българския език е двусмислено и то с основание – едните се борят за чиста природа, а другите – не са дорасли до зрели плодове , способни да се превръщат в… нов живот. Лошото е, когато  се застъпват.

Та, така – седите си вие в удобния стол сега, четете това, а замисляте ли се колко CO2 произвеждате в момента, а докато се храните, или си изпружили краката до печката или радиатора? Не мислите, нали ? А трябва ! 🙂

Защото след изправянето на краставиците от Еврокомисията идват следващите “решения”, и то подкрепени от няколко държави , барабар с България – другарите решили да въведат допълнителни такси за самолетните билети, за да борели глобалното затопляне и да намаляват въглеродните емисии. Чудя се, кой ли ще е този наш евродепутат, или министерска секретарка, дето в името на въглеродните емисии, ще пътува до Брюксел и обратно с влак? Еее, не мога да се сетя – ако можете – подскажете ми !

Та, понеже, аз съм много заядливо, и любопитно същество, което обича да работи с факти се разрових. Пак.

Първата стъпка от подобно проучване е да намерим как, аджеба се смятат подобни неща. И попаднах на CarbonFund [1]. Както се вижда от пръв поглед – класически сайт на авангардно НПО , с малко данни за просълзяване, което бори глобалното затопляне, с основния познат метод – “Дайте пари” (бутончето “Donation”   е на най-видното място горе вдясно).  Подозирам, че както обикновено в такива случаи, нещата са пресолени, но нека и тъкмо затова да им се доверим.  Та, поглеждаме в данните им и какво да видим:  “Въглеродната цена” за пътуване със самолет варира между (0.137 kg/CO2e (за дългитe дистанции)  – до 0.23 kg/CO2  (за къси сегменти) per passenger mile ), като средно е около 0.2. При железопътния транспорт (влак , метро) – тази цена е  0.14 kgs за пътнико/миля при дългите дистанции.

 

Очевидно е дори и за дете в 5 клас, че  0.137  < 0.14 , т.е. пътуването с влак е по-вредно за околната среда, отколкото пътуването със самолет. Да не говорим, че е и по-бавно. И  за разлика от самолета, при по-дългите дестинации с влак , трябва да добавим и “разходите” с въглеродни емисии по “хотелската тарифа”. Защото, ако от София до Пловдив, може да стигнеш за 1-2 часа и с влак, и със самолет, до за София – Париж трябва да предвидиш и поне 2 дена “на хотел” във влака.  Направих един сравнителен анализ, и ето какво се получи:

Или пътуването от София до Париж , във въглеродни емисии ще бъде около 250 кг , ако е с влак, и около 200 кг, ако е със самолет. Или пътуването с влак, което Евробюрократите са ни приготвили, ще ни струва с 25% ПОВЕЧЕ щети на природата, която те толкова се опитват да опазят. А ако приложим същия подход към  15 дневното пътуване на Грета UК до USA с лодка, ще видим, че и то не е чак толкова безвредно. А какви ще са допълнителните щети под формата на загубено време в път, на пропуснати срещи, на забавяне на бизнес и лични решения?

Погледнах и в данните, когато се превозват стоки . Там нещата изглеждат съвсем по-различни, и превозването вс влак или кораб е несравнимо по-изгодно отколкото със самолет.

Shipping Emissions Factors

        • Air cargo – 1.319 kg CO2e per Ton-Mile
        • Truck – 0.14645 kg CO2e per Ton-Mile
        • Train – 0.0242 kg CO2e per Ton-Mile
        • Sea freight – 0.0603 kgs CO2e per Ton-Mile

Със сигурност основна причина е възможността да натъпчеш 200 кашона с телевизори или 20 т картофи в товарен вагон. Нещо, което с хората няма как да стане, защото все пак ние искаме да дишаме въздух и да живеем , освен да ни разглеждат като стока. Нищо , че при това дишане, “съсипваме природата” :(. Преди време бях писал, за абсурда , че се борим против пластмасовите торбички, замествайки ги с хартиени, които носят по-голяма щета на околната среда (вж. Днес било ден без пластмасови торбички .) – сега сме в същия казус.

Натресоха на Европа чужди “култура” за да я облагородяват; вчера, видях билборд в Англия, призоваващ белия мъж да се кастрира, за се намалят претъпканите градове; а  днес ни предлагат и да намалим дишането, за да опазим природата.

В общи линии, ако слушаме Евробюрократите  – “Не е нужно да мислите, както и ние не го правим. Само ни следвайте към светлото бъдеще!” .

Не, благодаря!

 

 

 

 


[1]. https://carbonfund.org/calculation-methods/

[2].https://www.eia.gov/environment/emissions/co2_vol_mass.php

[3] http://shrinkthatfootprint.com/calculate-your-carbon-footprint

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*