За Хърватия, инфлацията и приемането на еврото

Последните седмици, покрай референдума за приемане на еврото в България, много се разшумя около инфлацията в Хърватска. Всички следят какво точно се било случило там, след 1 януари 2023, когато еврото става основно платежно средство. Доказателствата, че нищо не се било случило и инфлацията спадала през януари и февруари 2023, доказвали, че промяната била “нищо особено”.  Дори и днес мярнах поредното телевизионно надприказване.

Всеки, които поне малко се е занимавал с финансови пазари, и стокова борса знае, че цените на акциите се променят, не когато събитието се случи, а месеци, дори години преди това, когато компанията обяви, че НЕЩО ЩЕ СЕ СЛУЧИ.  Така например всяко обявяване за потенциален спад на приходите след 9 или 12 месеца моментално дръпва цените на определена акция надолу.  Сключването на договор за нов клиент или развитие – обратно бутва цените нагоре. В момента, който събитието стане реалност, ако няма изненада – цените помръдват нищожно, защото събитието отдавна е “калкулирано” в сметката.

Същото е и с еврото и Хърватия.

През ноември и декември 2020, Хърватия обявява план за приемане на Еврото, а на 12 юли 2022 – Съветът на ЕС, прие, че държавата е изпълния критериите и след няколко месеца може да приеме еврото (от 1 януари 2023).

Гледам с удивление всеки, който доказва, че на вижте – няма голяма инфлация след 1 януари 23, защото това събитие отдавна е отчетено. Или … по-лошото – наличието на изненадващо висока инфлация след това, означава че е подценил ефекта на еврото.

Виждате от графиката, как инфлацията в Хърватия е около нулата, дори отрицателна, когато държавата обявява план за приемане на Еврото, и какво се случва след това.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*