Изборните резултати в Америка

Изборите от 2 април 2023, бяха отново интересни като резултат за гласуващите в Америка, и същите като участие. Специално в САЩ, гласуващите българи бяха малко над 10000. Разпределението на гласовете може да се види от следната графика.


Пропорционално разпределението е както следва – БСП – 1.92%, ГЕРБ – 10.83%, Възраждане – 23.62%, ИТН – 6.83%, ППДБ – 53.06%, ДПС – 0.26%. Няма нищо изненадващо в процента за ДПС например – тук, те винаги са имали много малко влияние, и като че ли техните избиратели в Америка, българската политика изобщо не ги интересува. ИТН, който само преди 2 години бе големият печеливш в чужбина, сега се е сринал драстично, заради разочарованието на привържениците му от хаотичните действия. Големите партии, набиращи сила са Възраждане, при които ръстът е най-голям, и запазените позиции на ППДБ.

Особено интересно е , че този път могат да се правят много анализи, заради интересното съчетаване на машинно и хартиено гласуване. В графиките, по-надолу съм дал няколко интересни графики.
Гласуване в САЩ-2 април 2022

Прави особено интересно разпределението на гласовете за различните партии. в зависимост от мястото за гласуване. Така например – в Ню Йорк и Бостън, категорично води ППДБ, но затова пък Лас Вегас е първото място в САЩ, където Възраждане печелят първото място. Колонията на българите в града, е доста по-различна и очевидно отношението й към политика е през други очила. Другият град , в който Възраждане печелят изборите е Джаксънвил, Флорида. Много интересно обаче е положението в най-голямата общност – Чикаго. Там въпреки, че ППДБ, имат малък превес, въпреки, че секциите са на много малко разстояние една от друга – има много различни резултати в гласуването. В едната секция – (0477) и тази на Маунт Проспект, например гласовете между 2-те най-големи партии (Възраждане и ППДБ) са почти изравнени, докато в други секции разликата е чувствително за ППДБ. Такова нещо има трудно обяснение, от гледна точна, че жителите на Чикаго, са относително равномерно разпръснати, и би следвало политическите възгледи да са също равномерно разпределени. Единственото обяснение , което аз имам е, че местно съвсем локални фактори се отразяват на големи групи от хора. Например хора посещаващи един и същи магазин, или училище – не знам. Тази разлика се забелязва само при тези две партии. При БСП и ИТН например, балансът е почти един и същ във всички секции – те си се движат около един и същ процент.

При машинното гласуване, също има интересни тенденции. Както споменах по-горе, в Ню Йорк, Бостън , Вашингтон -балансът в полза на ППДБ е огромен – разликата е 5-6 пъти, което го няма на други места. Всъщност на нито едно друго място не забелязвам такава огромна разлика в полза на ППДБ, колкото в тези 3 секции, където се гласува с машини. Като цяло първите места в големите градове около Ню Йорк са за ППДБ, особено там където има машинно гласуване, но затова пък в Невада, Джорджия, Флорида, Илиной осезаемо се забелязва влияние на Възраждане, и като цяло навсякъде има спад на ИТН, и марганализиране на БСП.

Аз лично имам и едно паралелно впечатление, при нас в Тампа, разбрах, че много хора , не са дошли да гласуват или бяха разочаровани, че няма машини. При нас съотношението е около 46% за ППДБ и около 26% за Възраждане. За всички други партии съотношенията се запазват.

А ето и графика на това как машинно са гласували българите в САЩ.


В процеса на анализа открих и други интересни неща. Едната секция в Чикаго, която е с машини има много малко гласували с машини – например от гласували 42 за ГЕРБ, само 2 ма са ползвали машина. В тази секция, процентът на Възраждане е един от най-високите. Възможно е машината да се е повредила, нямам представа, но е интересен парадокс.

Друг проблем, който попаднах е , че за една друга секция – 321070477 в Дес Плейнс, няма данни за машинен протокол в ЦИК. Такъв просто не е обработен. НАложи се да преработвам данните няколко пъти, докато открия грешката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*