Денят на София….

Денят на София….
🏠Това лято имах възможността да се разходя, да обиколя познати места, градинки, да се повозя на градския транспорт в града, където съм роден, където десетки пъти като дете падах с колело и лющих колена, ритах топка и берях кестени – София. От позицията на именно такъв, а не привнесен софиянец, мога да кажа, че този град лека-полека се е превърнал в гето.
✈Избягах от него след управлението на “демократа” янчулев далеч, а после се наложи и по-далеч, но всяка година се връщах и виждах промяната му.
😡И ако преди 20-30 години той бе мизерен заради липсата на пари, то сега е мизерен заради липсата на желание. Желание но не от управата, а от гражданите. Те са тези, от които зависи да им е чисто и уютно. Няма как по друг начин да си обясня удоволствието да седиш с адаши на по 60-70 години и да пиеш бира, в квартална градинка на 100 м от кметството на Люлин, която е зарината от фасове, боклуци от всякакво естество, спринцовки, строшени плочки, счупени домашни мебели и дървени столове.. И когато си изпият бирата – доволни да си изхвърлят бутилката ..до тях.


🌎🌹🌹Борисовата градина – това зелено бижу в сърцето на европейска столица е тотална мизерия. Разбити плочки обикалят вмирисани езерца – същите , в които като дете татко ми пускаше първата електрическа лодка и с часове се наслаждавахме на розите, водните лилии и кестените. Напънаха сълзи защото … 🙁 Абе..

🍀Дори уникалната Ариана – езерото с ресторанта над нея е зарязана. Мизерна, празна, под шума на автомобилите, няма вече къде да избягаш с чаша бира. Това вместо да е диаманта на европейска София, какъвто има всеки по-голям град в Азия и Южна Америка, е …трагедия.
Минах през Плиска и уличките около нея … Грозни , неграмотни надписи за “ЛеФски” украсяват сгради, където 50 годишни апартаменти са с цени по 3000 евро на м 2. Няма съседи, които да съберат 200 лв за да оправят фасадата.


⚽🛴🏀За празните детски площадки, с ръждясали катерушки, по които в 4 ч следобед в неделя няма живо дете. Връстниците ми помнят – в неделя по това време, нямаше дете в у дома, и трудно ни прибираха преди 10 вечерта. Дори пълните с народ през 90-те квартални кафенца, сгушени в кварталните паркове ги няма. Може би заради “зелените” борци – българите вече дишат пречистван от климатици въздух в Моловете, вместо такъв в кварталните градинки, докато нагъват пържени картофки и тортички.
Едно от малките хубави неща, си остава метрото – може би защото бе направено въпреки , а не от …софиянците. Тази година видях в него и уникални предпазни мрежи, каквито заедно с чистотата му определено го издигат много над такива като това в Ню Йорк или Лондон например.
👉✍️Ако в София (а и България), гражданите искаха – щяха да си поговорят с кметовете, най-вече кварталните. Но няма желание нито у едните, нито у другите.. А иначе специално софийските квартални кметове – всичките са за смяна, а някои и за съд..

👉Над 40 години наблюдавам интересното явление, как нови граждани от близки и далечни селца заселват София, а софиянците се изнасят – кой към провинцията, кой към чужбина.
👉✍️ И днес, понеже софийските гражданите нямат желание да си оправят града – си оправят апартамента, изхвърлят си боклуците в кварталната градинка и качват се на лъскава кола и запрашват към плажовете на Гърция, прекрасната Прага или Френската Ривиера и там харчат пари и цъкат с език …”Брей, колко добре са си подредили живота хората”…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*