Гении….

Световната икономика не се се управлява от лаици. Световната политика – също. Икономистите слушат политиците и обратното. За оценка на политическите ветрове се използват неща като БВП (брутен вътрешен продукт) , инфлация и ETF. Всеки знае какво е инфлация, но малко знаят за ETF. Това са фондове на стоковата борса, в които има акции на различни компании и инструменти, фокусирани обикновено на един сектор или географски район. Има множество разновидности, но в общи линии като следиш ETF Real Estate – знаем напр. какво става на имотния пазар и какво се задава. Та…
Гледам с удивление как Макс и Мориц Bro, ООД се справят с “управлението” на България. Според мен те са гении. Недостижими. Предлагам малко финансова статистика и графики, за да се убедите сами.
👉1. Само преди 2 години (май-юли 2021) Макс и Мориц обявиха, че започват строителство на грандиозни зелени проекти – такива дето като ги напече слънцето и ги задуха вятъра и се скъсват от работа в полза на обществото.
По същото време в света интереса към зелената енергия неочаквано започна да спада. EТФ-ите на Зелената енергия тръгнаха надолу. Спада от началото до средата на 2021 бе малък – около 5% средно, но до днес вече е около 30-50% – в зависимост от компаниите в съответните индекси. (вж.графиката). Цената на First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN) през февр 2021 е била около 80$, днес е 42 $. И точно в началото на спада – Макси и Мориц обявяват грандиозни инвестиции в България в зелена енергия..
👉2. Няколко месеца по-късно – в началото на 2022 , Макси и Мориц Бро ООД , разгърнаха нови идеи – шеметно закриване на Марица-Изток и всичко свързано с въглищните централи. Зелените трудно-рециклируеми вятърни перки щели да заместят топлоцентралите. И в тихо време, и през нощта.
Хубаво, ама точно по същото време, Германия , която уж закриваше мръсни електроцентрали, реши, че ще трябва да ги отвори наново. Сакаш това, което кажат Макси и Мориц, другаде по същото време го чуваха наобратно.
И като се почна – от септ-окт 2022 до днес, Германия е отворила наново или удължила живота на около 20 въглищни централи.
От различни източници + AI събрах списък на захранвани с въглища електроцентрали в Германия, които са рестартирани или им е удължен живота в последната година.
Hard coal:
Bexbach (October 2022)
Weiher (October 2022)
Scholven C (November 2022)
Heyden 4 (August 2022)
Mehrum (November 2022)
Niederaussem E and F (October 2022)
Neurath C (October 2022)
Brown coal:
Jänschwalde G (September 2023)
Jänschwalde H (September 2023)
Neurath C (October 2022)
Jänschwalde F (October 2022)
Някои от тях може би работят с намален капацитет и не е ясно какво ще им е бъдещето. Отварянето им отново е голяма стъпка назад за Германия и нейните цели за климата. Но германското правителство казва, че те са необходими в момента за да гарантират енергийната сигурност в кратко време.
Германия отваря, Макс и Мориц – затварят.
👉3. Най-интересното е с идеята за разпродажбата на реакторите от АЕЦ Белене, която се пръкна точно в началото на лятото – юни 2023. 2 седмици по-късно – 5-6 юли, се появява информация, че тези реактори можели да бъдат платени с пари от ЕС (т.е. и от България). Т.е България ще дава пари за да може някои да й плати… Гениално..
Но интересното от всичко е момента – точно в края на юни 2023, световното търсене на ядрена енергия и ресурси за нея рязко тръгва нагоре. На графиките с жълто стрелка съм отбелязал моментите , когато в България се обсъжда разпродажбата на реакторите на Белене. Те са точно в началото на кривата на нарастване цената на ETF тата за ядрената енергия (NLR, URA, и т.н.)..
Всеки стоков брокер ще ви каже, че ако знаеш как да уцелиш да влезеш в началото на кривата на покачване на стойността – значи си гении…
👉 За да имате успех в живота, трябва да следвате гениите. Особено тези в България. Ако правите точно наопаки на това, което те казват – успехът на вашето ETF е сигурен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*