💓💓💓1 седмица Любов. И социализъм.

💓💓💓1 седмица Любов. И социализъм.

До изборите в България остава 1 седмица. Поредните. С големи Надежди, големи Обвинения и голяма Борба с корупцията.

Но да караме подред.

👩‍👩‍👦‍👦 👩‍👩‍👦‍👦 Всяка сутрин, милиони американски деца, с ръка на сърцето повтарят думите на един американски социалист.. Да, социалист и всъщност това са всички деца….

👏Всяка сутрин, когато водя сина ми към училище, вървя редом с десетки родители. Освен родени във Флорида или Ню Йорк, има и много нови емигранти – мексиканци, индийци, евреи. Няма значение какъв си обаче – щом сирената, с която обявяват началото на учебния ден изсвири, и вратите се затворят следва кратко съобщение – “Моля всички ученици за миг да спрат за нашата Клетва”. Всички деца замръзват по местата си, по начина по който това в България се случва на 2 юни. Разликата е, че тук е всеки ден е 2 юни.

us Преди 130 години, малко след Гражданската война в Америка, когато държавата още се е раздирала от конфликти, един американски социалист – Францис Белами написва първата “Клетва за вярност” в стремежа си да обедини и насърчи единството на нацията. Белами е е радетел за масовото публично образование, за християнските добродетели и активист на социалистическото движение. С много малки промени, при които е добавена и ролята на Господ, днес тези думи днес звучат така:” Заклевам се във вярност към знамето на Съединените американски щати и към републиката, която представлява, една нация под Бог, неделима, със свобода и справедливост за всички.”

💓Възхищавам се на удивителното американско отношение към националната принадлежност, към местната власт, към квартала, в който живееш. То е съчетание на любов и уважение.

💓👩‍👩‍👦‍👦 Всяко дете, независимо откъде е дошло пристъпя прага на училището с идеята, че то е едно цяло от голяма общност. Тази общност ще бъде втълпявана в съзнанието му с години, и когато порасне, независимо какъв ще стане, ще остане като едно вътрешно чувство и ще държи връзките му с роднините , със съседите, с местната общност силни. Убеденото разбиране, че единствено заедно с кръга на хората около себе си е силен, служи за основа на понятието общество.

👉Това разбиране създава местните HOA (нещо като домсъвети) , които заедно управляват общата собственост – градинки, улици, чистота и се грижат да няма престъпници и неправилно паркирани автомобили.

👉Това разбиране после създава местните училищни настоятелства, а на местните избори избира 4-7 души представители в градската образователна управа. Тя решава какво и как да става в училищата.

👉Това разбиране създава уникалното единство и взаимопомощ между съседи, превръщани често в приятели, понеже имат общи интереси – да пазят общото си, а не онова на 1000 км разстояние..

👉На масовия американец не му пука какво става в някакво градче в Южна Америка, колко е топло в Брюксел тази година и дали има зелени перки в Конго. Масовия американец му пука за съседите и квартала му. Ако те са добре – и на него ще му е добре.

👉Добрите съседи се превръщат в добри граждани на града, а после – и в жители на страната си.

👉Ако при тях е чисто – и при него ще му е чисто. Американеца няма нужда от Зелена Партия, защо той самия се грижи за чистия въздух на децата си.

👉Ако корумпирана фирма спечели търг – той знае, че хем ще има разбит път, на който детето му може да пострада, хем ще излезе от джоба му. Затова се бори за най-добрата оферта. Защото винаги плаща…

👉Той знае, че той и децата му ще живеят тук още година, , 2 или 20 – и иска да е безопасно за тях.

🇧🇬 В България едно време, при социализма имаше някакво подобно отношение. Къде наложено насила, къде доразвито от условията, че всички бяхме в една лодка.. И съседите бяха приятели. Хората се грижеха за безопасността на другите около тях. Помагаха си. Паралелно със социализма, вървеше и патриотизма. И България от 6 стана 9.5 милиона.. И ако има някаква носталгия днес, по отминалото време, то не е заради опашките за дефицитни стоки, или манифестациите със знаменца, не то е заради точно това чувство за единство със съседите, с хората от квартала или малкия град и село. Това е общото между България тогава и Тази капиталистическа Америка сега.. Уж социалистически думи за единство, които обаче са си чист патриотизъм и любов към родното.

🎯До изборите в България остава 1 седмица. Ако българите вместо да се вглеждат в това, кой какви инвестиции от ЕС обещава, кой колко корумпирани обещава да осъди, кой обещава най-големите супер-еко-вятърничави автобуси , вземе , че потърси и избере истинските – тези . дето и днес се грижат за градинката пред блока, тези които учат децата си чрез любовта на Иван Вазов и патриотизма на Ботев ще получи нещо бъдеще.

🎯Най-добрите кандидати, може да не са завършили европейски университети и да имат 3 титли пред името си, а ще са тези, които раждат и отглеждат деца, които са оправили къщата и почистили тротоара пред нея, които искат и работят за да могат децата им да останат да живеят и работят при тях – във Вършец, в Бургас, в Хасково или Козлодуй. Патриотизмът и обичта към родното, към семейството и рода, към съседите са най-добрия критерии за качествен кандидат.

💓👉 Трябва ви само 1 седмица любов – да се спрете и да се огледате. Бъдещето е в патриотизма и любовта към тези, които са край нас.

🚘Това исках да ви кажа и свършвам, понеже бързам – днес е неделя и малкия има редовното си неделно-българско училище на 50 км от вкъщи.👏Понеже всичко започва от училището

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*