“Що си такъв, бе… “😋

“Що си такъв, бе… “😋
Ей, така често ми казва една познато, добре позната жена 🙂 Та реших, да ви обясня защо съм такъв.
—-
🚔Миналата седмица трябваше да сменя маслото на едната кола. Влязох, намерих един купон от Grоupon , взех го и отивам в сервиза на най-известната марка масла, основана преди 150❗ години.
– Добър ден, за смяна на маслото, ето ви купон.
– Оhhо, darling – обръща се към мен младо, ама много младо момиче с боядисана коса. Била ..мениджърката – Нямаше нужда да купуваш оттам, ние и без това предлагаме тук същото намаление.
– Добре, сменяте маслото на тази, аз ще се върна след 3-4 часа и ще сменя маслото и на другата кола, като ще ви платя директно.
– Ooh, honey…- Ама не може да идвате, чак след 3 часа, защото аз трябва да “затворя”/приключа колата за 15-20 мин , да се плати , иначе ще ми пишат червена точка.
– Добре , ето ти кредитната карта да платиш таксите на купона от 1-2$, щом те са проблем като приключите, ето ти и данните ми. – казах аз и заминах..
🚔Връщам се след няколко часа, взех първата, оставих втората кола, но за нея трябваше да чакам на място 20-30 мин. Разходих се и се връщам и какво да видя – маслото още не е сменено, но те са разглобили всичко около филтъра на колата, и човъркат.
– Ама какво правите тук?
– Ами процедура, трябва да проверим филтъра, но да знаете, че това пластмасовото тук си е счупено. Трябва да го опиша. А и филтъра ви е много мръсен – трябва да го сменим..
– Хубаво, от мен да мине – но ще ми дадете отстъпката от 25% за която споменахте.
Смениха го и след малко гледам как от една прилично мръсна, стара туба наливат някакво масло.
– Защо от тубата – казах, аз, като и специално поисках да погледна в нея за да видя какво слагат.
– Ами пистолетите тук за зареждане на масло (б.а. това е основната дейност на този сервиз) не работят.
🚔Разбирам се, аз много добре знам защо правят всички други проверки – за да намерят нещо дето още да “ремонтират” без да е нужно. Икономиката на страха така работи.
……
🚔Тръгнах си, но на следващия ден, палейки колата, чувам странно тракане, което го нямаше преди. 2-3 пъти спирам и тествам – там си е. Отворих капака, помолих жена ми да запали – и след минута видях какво е. След разглобяването на филтъра и сглобяването му са загубили единия тампон под въздуховода и сега той се клатушка и тропа свободно. Да не говорим, че хем е опасно , хем не работи. Връщам се в сервиза и там нов мениджър.
– Онзи ден при вас ми сменяха маслото и филтъра, и сега колата трака. Според мен е от липсващ тампон.
– Я да видя…. Запалете.. Оооо, неее – то така двигателя си вибрира.
– Абе как двигателя ще си вибрира така – той е на 1 метър от филтъра. Я докоснете филтъра (б.а. за да спре вибрациите).
– А, верно. от това е. Вие кога сте идвали, номер на колата, имена, телефон…
🚔Да.. когато има нужда да поправят нещо дето са развалили са много детайлни. В тоз и момента се появява предишната..мениджърка, и със свойственото “Хай дарлинг”, се опитва да ми стопли сърцето. Правя се на глух, а и оставям настрана какво ще ми се случи, ако аз се обърна към някоя случайна жена по подобен начин и обяснявам ситуацията, като я моля, да провери, ако са намерили подобна губена част да ми я дадат.
– ООо, ама то не е от него. Тук всичко си е наред. То двигателя така си вибрира.
– Как “Така ще вибрира” – то с просто око се вижда, че тази тръба не е закрепена и дупката е празна. Вие знаете ли, че повечето подобни части имат тампони за обиране на вибрациите? Ако не е тайна кой Университет или Колеж сте завършили за да работите тук?
– Аз имам сертификат…
– Аха ясно.. Вижте не искам да правя проблем, дойдох с най-доброто желание да видя дали случайно не сте намерили тази част. Довиждане..
—–
🚔Смяната на филтъра освен цената, ми струваше допълнителен малък ремонт вчера с нови части. Малко по-късно жена ми взима колата и отива на пазар. След час се обажда – “Колата не пали, не мога дори да натисна педала. Аз съм на паркинга на Walmart?”
– Как не пали? Сигурно е от акумулатора. Пробвай още няколко пъти и ако пак не става – иди помоли в сервиза там, да проверят акумулатора. По една случайност така или иначе съм го купил от тях преди 7-8 месеца”.
15 мин по-късно:
– Дойде едно момче с преносим куфар, провери и не е от акумулатора. Трябва да дойдеш.
– Лошо. Идвам, а ти иди моля те купи една кока-кола през това време – казах аз и в главата ми почват да се въртят всякакви мисли, защото ако не е акумулатора, това означава, че ще е нещо сериозно, ще трябва tow-truck, търсене на сервизи наблизо, ядове, пари и пр.. А часът е вече почти 6 – стъмва се.
🚔Взех инструменти, кабели за jump-start, звъннах на един приятел за съвет и след 15 мин съм там. Опитах да запаля и лампичките на таблото замъждукаха. Мирише точно на паднал акумулатор. Отворих капака, и още щом го видях се усъмних в клемата – видимо яко окислена. Само я докоснах, леко разместих с ръка и даде искра. Почистих я с кока-колата за по-малко от минута, сложих обратно и колата запали от раз.
Жена ми – “Ама как запали?”
– Ами така! Специалистът по акумулатори от специализирания сервиз , който продава акумулатори въобще не е проверил най-простото нещо – клемата на акумулатора, която се вижда с просто око , че е проблема. Но със сигурност и той има сертификат, а аз нямам.
🚔Така и така съм там, обаче с двете коли, едната ми гума изпуска от известно време по-малко, казвам си – нека пробвам да я видят, си казах, и от паркинга – 50 м – спирам на сервиза.
Дадох ключовете, казаха, че може да я направят за час и отидох да разглеждам магазина. След 10 мин ме викат – гумата не можело да се поправи, отстрани била напукана, те не можели да поемат такъв риск – или да смяням гумата или да ходя другаде. Добре казвам, нека погледна. Оказа, се че и двете предни гуми въпреки че имат много грайфер има подобно напукване, децата ми и гости идват след няколко дни, ще е по-добре да съм сигурен, че карат безопасна кола.
– Сменяйте – казах.
След 40 мин, колата е готова, плащам, взимам ключовете и си тръгвам. Паля, и очаквам жълтата лампа на гумите да изгасне. Минута-две й трябват, но тя не изгасва. Направих кръгче, две, три на паркинга. Същата история. Слизам, взимам си подръчния манометър и меря. Старите две гуми са на 32 (това им е нормалното), новите 2 – на 37-38.. Викам брех. Влязох обратно, въпреки, че вече затваряха – работното време бе свършило.
– Нещо не е наред – датчика ми показва, че има проблем.
– Оо, не се безпокойте – то им трябват 20тина минути.
– На моята кола й трябват 2-3 – познавам си я. Нещо не е наред. Не ми се ще да се прибера и утре да идвам пак на 15 км да я гледате.
Извикаха мениджъра и той дойде да погледне. Погледна рамата да види колко трябва да е налягането – 32-33, премери гумите и казва – да малко са припомнени. Свали им налягането и още не беше свършил с втората и датчика угасна.
Казах – Благодаря и си тръгнах.
Специалистът по гуми от специализирания сервиз , който продава гуми въобще не е проверил най-простото нещо – колко трябва да е налягането, което се вижда с просто око и е задължително преди монтаж на нова гума. Но със сигурност и той има сертификат, а аз нямам.
Всъщност няма начин да не е със сертификат. Щото в днешно време от тези без – някои не могат да различат гума от отвертка.
—-
🚦❗Докато си пътувам си мисля.. Значи, аз че съм педантичен за безопасност, чак до проклетия – така си е. Ама ако не бях такъв – първо, тръбата без тампон ще си да си трака още кой знае колко, кой знае какво допълнително може да развали и като я закарам някой друг сервиз щеше да ми струва още поне $300-500 ремонта на “тампона”. Ако не бях такъв и “проблема не е в батерията”, щеше да принуди някой като жена ми или дъщеря ми да търси towtruck, да се мота по нощите по сервизи, да се прибира с таксита и накрая да и струва хилядарка почистване на букса.. Ако не бях такъв – няма да ви казвам какво може да предизвика пренапомпана гума…
🏠И така докато си мисля, се прибрах в къщи.
– Готово – всичко е оправено накрая. Ти, успя ли да ми вземеш лекарствата?
– Да, ето тук са?
– Благодаря.. Ама защо от тези е само една кутия? Трябва да са две – ето тук на кутията пише 30, а трябва да са 60 – както пише на рецептата?
– Не знам.
– Всъщност знам. И аптекарката е със сертификат. Със сигурност..
===================
( специално за приятеля ми дето ме пита – написването на този пост ми отне 56 мин, докато жената и детето още спят събота сутрин, а аз си пия кафето 🙂 🙂
А, за четящите – задачка-закача – къде се кеят, който сертифицирани специалисти по огради са ремонтирали ? 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*