30 години или как Емо, Ицо и Боби построиха футбола в … Америка.

😄🇧🇬👉30 години или как Емо, Ицо и Боби построиха футбола в … Америка. 😄🇧🇬👉
⚽Онзи 17 ноември през 93-та. Бяхме на гости на приятели в Студентски град за да гледаме последният мач на българския национален отбор. Шанс за класиране за Световното в САЩ – минимален, трябваше само победа и то при гостуване на Франция. Но чудото стана – в последната буквално секунда (44.59 ), Емо Костадинов направи чудото и взриви България. Крясъците в Студентски град се чуваха в Перник. А от Перник – в Сърбия.
🏆От този ден започна възхода на американския футбол (soccer).
⚽Световното първенство през 1994 в САЩ не се подготвя за няколко месеци. Още с обявяването на подобна кандидатура, всяка държава има няколко цели – престиж, туризъм+приходи, и популяризиране на съответната игра. А американците в това отношение са велика нация – те знаят как да рекламират, как да организират, така че да има максимална полза. Всяка сензация по пътя към финала е добре дошла за организацията.
И сензацията Емо им я даде на тепсия. За американците Франция е велика нация и подобно изхвърляне на отбора им, предизвика поредица от журналистически материали в загрявката преди първенството. Интересът нараства, феновете се увеличават, рекламните приходи нарастват, медиите са доволни, а покрай тях – продажбата на футболни топки, тениски също расте. През 1993 нямаше Гугъл, нямаше Амазон, нямаше Фейсбук… Печат и телевизия.
Само след няколко месеца, българското “Златно футболно поколение” ще предизвика и най-голямата сензация на първенството. Първо изхвърли Аржентина, а Диего е изгонен със скандал, а след това сензационно Емо, Боби, Ицо и компания изхвърлиха и О, ужас – Германия.
Медиите в Америка започват и завършват емисиите си с тези и подобни сензации. Всеки по-заинтересуван чува за “българското футболно чудо”… Количеството продадени футболни топки и новосформирани квартални отборчета нараства. Америка обича героите. Българите през 1994 в САЩ бяха тяхното олицетворение. И пример за подражание…
А подражанието запалва интереса. Интереса към спорта, завърта машината на бизнеса – футболни артикули, мачове, новини, реклами..
Далеч съм от мисълта, че без Емо, Боби, Ицо и компания, САЩ нямаше да се запалят по футбола. И без тях слънцето щеше да изгрее, но друго си е да имаш примери. Друго си е Ицо да играе в Чикаго или коментира във Флорида и да го показват като герой.
⚽През 1996 едва се създава Major League Soccer (MLS).
🏀Американците обичат спорта, защото съвременния живот предполага много седене, много писане зад бюро и затова всяко движение е повече здраве. И това се предава от родители на деца. Едно от най-впечатляващите неща, които на които се възхищавам е онова разбиране, че родителите са отговорни не само за храната и домашните, но и за удоволствието да играят с децата си на двора или квартална спортна площадка. Няма нищо смешно в това бащата да излиза през ден да хвърля топка или играе тенис с 3, 5, или 10 годишното си дете. В България не помня подобна традиция – “ла тук да си изядеш филията!”, “Потен ли си?”, “Внимавай!”, докато родителя седи и пие бира или пуши на терасата…

⚽📊📊През 1990 г, в САЩ има 1,892,316 занимаващи се със футбол (soccer), след първенството през 1994, през 1995 те вече са 2,614,223, и нарастват главоломно до 4,641,932 през 2005, за да достигнат 7,456,123 през 2020. Или 5 кратно увеличение. Населението за същия период е нараснало едва с 20-25%…. Футболът се превърна в сензация, в най-бързо растящия спорт в тази част на света. По телевизиите спортните програми включиха много европейски срещи, на които можеше да се видят и Бербатов, и Балъков и….. Самият аз с удивление наблюдавах как в Аризона за няколко години футболните игрища, и отборите, организирани на доброволен принцип към училищата нараснаха експоненциално .. Новите училища имаха по 2-3 игрища наблизо, които всяка вечер се пълнеха с деца и родители. Дори 10 годишната ми дъщеря я бяхме записали да играе футбол. И футбол. Понеже всяка година тренираше нещо – плуване и баскетбол, а после се оказа добра във волейбола, и не само, че 5-6 години игра в ученическите си години, ами 3 години бе и треньор на малки деца (6-7 години). Родителите дотолкова я бяха харесали, че изпаднахме в ужас, когато от някакъв полу професионален отбор я поискаха да им води упражнения срещу 25$ / на час. И тя не може – бе едва на 15 и нямаше нито книжка, нито право да работи 🙂.
Но да не се отплесваме. В Америка, от 30 години футболът е масов спорт. Откакто България стана 4 та в света 🙂 Тренира се по няколко начини
– самостоятелно – събират се някакви деца в кварта, с или без родители и играят;
– организирано – локални спорни общински клубове, събират групи от деца на една и съща възраст и играят 1-2 месеца заедно. Таксата е символична – 100-200 $, а треньорите обикновено са родители на доброволни начала. Честа практика е бизнесмени, печелещи баснословни суми да стават треньори в свободното си време.
– полу професионално – създават се частни клубове, които събират добри деца, които искат да играят футбол целогодишно. Таксите са сериозни и често достигат до 2-3 000 $ на година. И децата играят – кои за удоволствие, кои с мисълта някои ден да стане професионален футболист, ако е добър. Ако не стане – няма страшно – уменията и дисциплината , научени в Отбора ще му послужат на друго поприще.
⚽Децата от квартала, ако усетят , че ги бива – се записват в по-горните лиги, и си плащат за да играят. А ако са много добри – скаутите на големите отбори сами ги намират.
А игрища има навсякъде. Обикновено добре поддържани. Вечерно време минаваш с колата, и покрай теб тъмно, а само футболното игрище свети толкова ярко, колкото Нац. Стадион “Васил Левски” не сте го виждали да свети. Има спортни комплекси – с по 10-20 терена за футбол едно до друго. Не знам дали можете да си го представите как изглежда заедно с паркингите около тях. Всеки квартал в по-новите райони на градовете има комплекс с поне 2-3 малки футболни, волейболни или баскетболни игрища.
📊📊През 1990 статистиката показва 14000 футболни игрища, през 2000 те са вече 32 500, а през 2022 са вече 77 000 !! Нищо от това не е построено с евро-програми 🙂 – построено е с данъците и даренията на родителите. От децата се иска да играят. Ако не станат футболисти – поне ще научат що е дисциплина и борба.
⚽⚽А сега на всичко това, знаете ли колко са професионалните футболисти в САЩ? Ами за 2022 те са едва 10200.
( 1990: 2,314, 1995: 3,421, 2000: 4,562, 2005: 5,693, 2010: 6,824, 2015: 7,953, 2020: 9,082, 2022: 10,213 ). Едва 10 хиляди футболисти играят професионално футбол в Америка, при 20 000 000 играещи доброволно. 1 на 1000 !

А знаете ли колко са в България? В малка, футболна България професионалните футболисти според БФС и изкуствения ми интелект са 32 000 !! , от които 687 жени. 3 пъти повече.
🏆 Колко трофеи има България последните години обаче, защото американски женски футбол има 4 FIFA Women’s World Cup – 1991, 1999, 2015, и 2019. 🏆
👉Футболистите в Америка, са като спортистите във всеки един спорт. Създава се масовост, и от от многото, стъпка по стъпка се филтрира нагоре, докато остане най-доброто. Ходил съм на мачове на Colorado Rapids – страхотна емоция, подобна на тази по българските стадиони през 1985-88. Мисля, че Америка взе много от “българското златно поколение”, както и “българското златно поколение” взе много от Америка. От 1995 като се е почнало, то са банки и банкери, кметове и съветници, коментатори и бизнесмени .. А Николета се оказа май само една. 🙂
Ето така, Емо, Боби , Ицо и ко изградиха футбола в Америка.
А след вчера, струва ми се че е удачно табелата на БФС да изглежда така:
“(17.XI.93 – 17.XI.2023)“
🏆

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*