..истинска/и история/и

Миналата година, в 5:30 сутринта , декември месец, когато навън е -15оC, замръз, на вратата ни се звъни. С жена ми се спогледахме, бяхме будни заради малкия, но пък кой ще идва в 5:30 сутринта!!?? . Отивам, отварям и пред мен 2 момичета на 15-на години. Полуголи – по минижупчета и дрешки с къси ръкави. Премръзнали. Били навън от 11:30 вечерта. “Може ли да ни закарате до центъра на града?” .. Аз онемях. Жена ми (като по-съобразителна, каза веднага “не” ). Нито да помогна, нито да ги оставя навън. Ако помогна и ги закарам, те са деца, ама в това състояние може да са наркомани, пияни, … или. Утре могат да ме обвинят в какво ли не, което съм им “направил” в колата. Да ги оставя навън – не мога, сърце не ми дава. Дъщеря ми, съобразително само каза.. “Полицията?” И аз казах “Да”. Поканих ги да влезат в антрето на топло, а тя се обади на 911. Дойдоха след 15 мин и след 1 час всички си заминаха. Нито съм им предлагал кафе, закуска.. нито дори стол. Сори. Не ги познавам. Така се действа в Америка – страната на свободата.

Преди няколко години, с жена ми решихме да идем на Хавайте..Знаето го къде е – ей, там в Тихия океан, няколко острова – красиви, топли и привлекателни , част от САЩ. Ели резервира хотел за около седмица на единия оствов за 120$ на вечер, а пък после си викаме – ще видим. Идва деня, петък по обед ние кацаме на летището. Лято, топло, солено, приготвили сме се за почивка.Екипирани  Към 17:30 пристигаме в Хотела, който е поне 10 етажа с над 200 стаи и апартаменти. Отиваме на рецепцията и .. там няма никой. Чукаме, блъскаме, никой. Срещнахме един от почиващите и той ни каза, че персонала си е заминал, щото било вече петък вечер, и ще дойдат сутринта. Да сме погледнели зад входната врата – там трябва да има упътване някакво. Отиваме, поглеждаме и наистина една кратака бележка указва да си вземем ключа!! от обща кутия, и на другата сутрин да се явим да оправят документацията. Поглеждаме в общата кутия и там още поне 10 на ключа за разни стаи. Никой не ни беше казал за това преди да пристигнем, че няма да има кой да ни посрещне и ние ще бъдем оставени сами на съдбата и .. океана  Ама аз трябвало да работя , а нямам интернет.. Ами да не съм идвал по това време.Верно, голям хотел, предплателно не 2-3 лв.. а 120$/ вечер.. но Хората/ Хотелиерите си имат нужда от почивка и си я спазват.. хич не им пука, кой закъснял, не дошъл и пр..

Защо пиша това. Онзи ден, някакъв самоуверен индивид, тръгнал гол на Нова Година да покорява Витоша. С приятели. И то при условие, че изрично хижарите му казали, че вечерта на 31 дек, няма да приемат и може би имат право и те на някаква почивка. За българина обаче, само му кажи – “Е, това не може да стане!” да видиш какви криле му дава. Той прави точно обратното. Хижарите, от своя страна, които 24/7/365 трябва да обслужват всеки който попадне при тях, нагледали се на всякакви пияни, дрогирани, амбицирани, полудели и какво ли не, не му оказали необходимото гостоприемство. И то без това да им носи 120$ / нощувка. Според дъщеря им, му предложили дори и чай, но той и него отказал, а после танцувал и хоро. Дали е верно или не – аз не знам. Знам, че спасителен екип специално е отишъл да извози амбициозния индивид, да го спаси на Нова Година, щото те спасителите са за това – да спасяват всеки луд, по всяко време. Същия индивид, който се прави на велик планинар, не знаел , че трябва да си направи планинска застраховка и се възмущава!!! , че спасителите имали ниско финансиране и шейните им стрували по 30к всяка. Държавата трябвало да се намеси ?!! Че хижарите имат вина – вероятно, трябвало е да му осигурят да се сгрее. Макар , че представете си, ако вие празнувате някъде Нова година и изведнъж ви се появи някакъв гол, по шорти – за какъв ще го помислите и дали ще рискувате безопасността на семейството си?

Знам също така и резултатите. Днес хижарите вече са решили да напуснат. Едва ли изкарват пари, които си заслужават подобни обиди и главоболия. Кой знае на колко хора са помогнали и подслонили през последните 10 години? Утре Спасителите в планината, и те ще си тръгнат – заслужава ли си за самовлюбени туристи, които дори застраховка не си плащат, камо ли разходите, да рискуваш по всяко време живота си дори на Нова година.

По същия начин, както си тръгнаха много обиждани и бити от пациенти лекари и медицински сестри (в повечето случаи от пияни или от самозабравили се малцинства).

Продължаваме да брулим, хулим, и обвиняваме, тези дето ни спасяват. Не само хижари, спасители и лекари, но и полицаи, охранители, държавни служители.. И да считаме, че всички други са ни длъжни, така както било “в развитите държави”. Ама в развитите страни не е така – всеки си знае работното време и уважава усилията и времето на другите. Когато не уважава – плаща.

И лошото е, че утре, когато наистина трябва някой да бъде спасен на Черни връх, или Ком – там няма да има никой. Ни Хижар, ни Спасител..

А иначе голия кирчо, трябва да си плати масрафа на спасителите. Мисля, че едно 10-15 к ще го освежат добре.

П.С. Киреее, и още нещо – с такива приятели,дето ще те оставят гол да обикаляш Витоша при -10, врагове не са ти нужни..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*