Държавите от третия свят

От 20-години, все по-трудно понасям холивудските бози. Идиотски екшъни, в които престъпници бясно карат коли, правят катастрофи, в които загиват десетки, но ние се радваме, когато те героично оцеляват и филма имал “щастлив край”. Или други, още по-безумни, в които в името на спасението на 2-3 ма, настават катаклизми с десетки и хиляди убити, при които гледаш да не изпуснеш пуканките. Не, благодаря.

От 10-на години ми прави впечатление, че американската действителност, и манталитет започват много да приличат на развитото социалистическо общество, при което бюрокрация или глупави регулации пречи на нормални отношения (доскоро 18 годишен можеше да си купи пушка, но не и шоколадово яйце, щото било опасно).  И най-страшното е, че както при познатия ни соц строй всичко бе водено от една цел – да не падне петно върху лицето на Партията сега пък всичко се води от една цел – пари.

От 5 години крещя, че отворените широко държавни порти, и приемането на куцо и сакато в развитите страни не носят развитие и сигурност, а са заплаха за света като цяло.

……

Не бях прав. Преди 2 седмици, си мислих, че паниката е малко преувеличена, но се оказа , че не е. А се оказа , защото не знаех, колко малко .. знаем. Оказа се, че докато “глупавите, изостанали” китайци, водени от комунистическа партия, който произвеждат стоки за 1 лев/долар, строят болници за седмица, и изпразват улици и фабрики, ние сме си чешели езиците, защото масово в Европа и САШ, бюрократите не можели да осигурят тестове за вируса. И въобще не сме знаели разбера на проблема.

Докато не дойде тази седмица. И изведнъж болните в Италия и Германия, започнаха да растат в геометрична прогресия с коефициант 20-40% / НА ДЕН !!  Всеки, който е учил математика, знае историята за шахматната дъска и как Царят не могъл да плати, удвояваните на всяка клетка пшеничени зърна.. Е , графиките сочат точно това. И то най-вече в развитите (уж) страни – Италия, Испания, Германия…   За Америка – отделно – там е друга.. бира. Там, се оказа, че умните бюрократи в продължение на седмици са отказвали на очевидно болни, да ги тестват, защото не спадали към профила “пътували от Китай”. Верно имали приятели завърнали се оттам, или колега, болен, но понеже в чек-бокса “пътувал ли е от Китай” не може да се сложи чавка – човекът е изгонен да разнася зараза наоколо.  Онзи ден дъщеря ми ми каза, че принудените насила да се върнат в САЩ студетни от Италия, дори не са ги проверявали за COVID-19. Директно по-живо, по здраво – по-родните места, и учебни зали. За 1 седдмица 1 заразен, при коефициент 30% , може да зарази поне 100 човека. А , честито. … Верно, преди 2 дни затвориха Университета. Но въпреки това някои умници, още искали да преподават лице в лице. Щото зер – хонорариума им ще падне.

(вж. https://www.nytimes.com/2020/03/12/us/coronavirus-testing-challenges.html , https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/why-coronavirus-testing-us-so-delayed/607954/ )

Снощи , след като и България и Америка обявиха извънредно положение , се разрових в данните по-детайно. Оказа, се, че Америка в продължение на седмици е ограничавала използване на тестове , защото не бил минало одобрение на съответната бюрокрация. На кого му пука, дали един тест е 99% или 90% сигурен, ако без него – означава “пандемия”. По същия начин както на идиотите от Политбюро  им пукаше повече за имиджа на Партията отколкото за последствията от Чернобил, които ядем и ще ядем още дълго.

И така, докато Китай, Южна Кореа, Виетнам, Тайван, Хонг Конг..  масово тестват всеки рисков или новопристигнал, в развитите демокрации не бързат. Що да бързат – то всичко в живота е като в Холивуд – малко паника и ще отмине..  Е, поради тази причина, когато в Китай имат вече 10 специализирани болници, при нас тук, на датата 15 февруари са тествали цели 55 (петдесет и пет) души . При държава с 325 милиона население, и опасност от пандемия !! До 10 март са успели да тестват около 8500, а до вчера около 14000.  Едва. Какво да кажем за другите развити – Италия, Германия, Франция.. ..  Чудеха се каква директива ще има дадат брюкселските зелки .

Докато  в Южна Кореа коефицианта на тестване е 4000/ 1милион , в Хонг Конг – 2100 души/1 милион,  в Италия той е 1000/на 1 милион, то във Франция е едва около 200, а в САЩ – 26/милон или 85 пъти по-малко отколкото в Хонг Конг напр.

Сега гледах и данните за Колорадо – 700 тествани – 101 позитивни (16%), при условие , че вчера бяха 77.. Или 40% ръст само за един ден.. Преди 2-3 дена бяха 33…  Жителите на Колорадо горе долу , колкото в България – 6-7 милиона. Или са тествани едва 12-14/милион. Като приложите коефициента на тестване , може да разберете колко по-голямо количество хора заразени обикалят улиците наоколо.  И в Европа не е по-различно , да не мислите. И то точно защото проспаха първите 2-3 седмици, и си играха на политика – колко щял да спадне БВП, закое НПО да отпуснем парички  и дали ше покрием критериите за влизане в Еврозоната. Вместо да гледат с колко може да спадне населението, и дали ще има държави въобще в досегашния им вид.

Днес, бях в магазин тук. Полупълен с хора, с празни рафтове. И знаете ли – никой не беше с маска. Освен мен. Всички се мислят за безмъртни. Важното е да напълним хладилника, тази опасност ще отмине след седмица, и да се връщаме по-бързо към бизнеса си. А как пълним хладилника – ами купуваме всичко, на което НЕ ПИШЕ “Италианско” (в предишния ми пост – е видеото с Италианския салам).  Големият проблем на европейците и американците е , че са толкова взерени се в джобовете си (какво ще стане с хотелчето ми, с фитнеса ми, с училището ..), вместо да се замислят, че утре някои от семейството им може да е на командно дишане. Карантинния период на вируса е до 14 дни, като според китайците, най-масово заразата се пренася до 3-6 дена. Значи, ако устискаме на твърда карантина 1-2 седмици, след това нещата ще започнат лека полека да се стабилизират.

Растежа на заразените в Европа е 20-40% /ден , докато в “изостаналата” Азия – 1-5%.. Защо ли?  Защото умните хора наложиха драконовски мерки – затваряне фабрики, на магазини и обществени служби, затваряне на хората в домовете им, под заплаха от арест, а при груби нарушения – знаете какво е другото наказание в Китай. А в развитите Европа и Америка си играем на демокрация.

А сега, най-страшното – изходът от болестта. Вижте графиките на Италия, на Китай, на САЩ, на Германия..  Докато в Китай и Корея съотношението летален иаход/излекуван непрекъснато се подобрява и смъртните изходи намаляват, то в Америка , Италия, Франция , тенденцията е точно обратната – изелуваните намаляват, смъртните изходи се увеличават.  Парадокс , при който немунуемо си задаваш въпроса ,защо Комунистически Китай се справя по-добре от световните демокрации?

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/

 

 

И положението ще става все по-страшно, защото за разлика от някои европейски страни, тук малко бизнеси все още затварят или поне се прустройват. Днес вече ме е страх. Защото ако, изследват всички, които трябва ще се окаже че сме на ръба.

Самовлюбеното, игнориращо фактите отношение на много от развитите държави, поставя под опасност всички. Защото ни научиха, че истината е това , което показва Холивуд, където добрите и доброто винаги побеждават. Но истината е различна. Много пъти съм казвал, че липсата на война , направи много развити държави разглезени и безогледно игнориращи опасностите – факт, поради който се появиха всякакви терористи, псевдо-имигранти и идоти, мислещи първо за собствените си сметки и кеф, после за това , че живеят в общество.

Днес трябват драстични мерки – затваряне в у дома за 1-2-3 седмици. Никакви срещи, никакви конференции, никакви клубове, ресторанти, барове, дискотеки, маски, дезифектанти,   и….поне двойни заплати за медицинските сестри.

Едно нещо знам – и в Америка, и в Европа, ако не загинем от алчност и глупост, корона вирусът, ще ни направи по-силни, по-внимателни и по-умни от преди. А някой ден може би ще настигнем ..Китай …

А някъде по света има хора, които играят САМО с децата си в малко селце, ядят прясно сирене и мляко, домати от градината пред тях и не се замислят колко е паднал DOW джоунс.

 


  1. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-toll/
  2. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
  3. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/
  4. https://www.coloradoindependent.com/2020/03/13/colorado-coronavirus-first-cases/
  5. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-incubation-period/
  6. https://www.colorado.gov/pacific/cdphe/2019-novel-coronavirus
  7. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/testing-in-us.html
  8. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
  9. https://www.nytimes.com/2020/03/12/us/coronavirus-testing-challenges.html?auth=login-facebook
  10. https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/why-coronavirus-testing-us-so-delayed/607954/
  11. https://www.nytimes.com/2020/03/12/us/coronavirus-testing-challenges.html

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*